Richard Jomshof, Sverigedemokraterna. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.
Sverige

Oklara besked om viktig post i SD

Uppgifter: SD-ledningen tveksam till Jomshof
2:17 min

Det är inte längre säkert att Richard Jomshof tar över som partisekreterare för Sverigedemokraterna, erfar Ekot. Nuvarande partisekreterare Björn Söder säger att han kan sitta kvar ett tag till.

– Jag har ju sagt att jag är beredd att ta det ansvar som partistyrelsen eller partiet vill att jag ska ta. För min egen del innebär det inte att jag nödvändigtvis behöver lämna just nu eftersom jag har fått förfrågan från vissa håll inom partiet att eventuellt stanna kvar lite till så är jag beredd att ta det ansvaret också.

Det har varit känt sedan en tid att riksdagsledamoten Rickard Jomshof ska väljas till ny partisekreterare och att den nuvarande partisekreteraren Björn Söder vill lämna det uppdraget.

På partistyrelsemötet den 26 januari är tanken att Richard Jomshof ska väljas. Men nu säger alltså Björn Söder att det finns de som vill att han sitter kvar ett tag till.

– Det kan finnas positiva saker att behålla en viss kontinuitet utifrån hur situationen är för partiet.

Vad tänker du på då?

– Med tanke på att vår partiordförande är sjukskriven.

Nu tror Björn Söder inte att det dröjer så länge tills Jimmie Åkesson är tillbaka, även om det inte sker direkt när sjukskrivningen går ut vid månadsskiftet.

– Det hoppas jag sker inom en snar närtid.

Hur lång tid kan det handla om?

– Det kan jag inte spekulera om men min förhoppning är att det sker ganska snart, säger Björn Söder.

Även om Jimmie Åkesson snart är tillbaka behöver inte det innebära att Richard Jomshof övertar partisekreterarjobbet. En källa till Ekot uppger att partistyrelsen på sitt kommande möte istället kan komma ge i uppdrag till valberedningen att hitta en annan kandidat.

Orsaken till det skulle vara tvekan kring om Richard Jomshof är rätt person för jobbet, det vill säga om han kommer att klara av de administrativa uppgifterna. Det här ska Jimmie Åkesson inte vara informerad om.

Men Richard Jomshof själv ger en annan bild. Han ser ingen anledning att vänta och till Ekot säger han att han träffade Jimmie Åkesson så sent som före jul och att Åkesson då sade att han ville att Richard Jomshof skulle ta över.

Tanken ska heller aldrig varit att den nye partisekreteraren ska ägna sig åt administration utan istället koncentrera sig på att kommunicera, såväl internt i partiet som utåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".