Naturvårdaren Ola Enqvist och ekologen Mats Wirén inspekterar den tillfälliga pumpen i Klagshamn. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Ola Enqvist och kommunekolog Mats Wirén. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Malmö

Vattnet oroar i Klagshamn

Eva och Björn i Klagshamn är oroliga
0:40 min

Under hösten och vintern har vattnet i Klagshamns kalkbrott utanför Malmö stigit med totalt tre meter. Boende är oroliga - och nu tvingas kommunen sätta in akuta åtgärder.

– Det känns inte alls bra. Vattnet stiger ju, och våra hus ligger lågt. De som har källare får tömma varje dag, berättar Klagshamnsbon Eva Andersson.

Det hela kan bero på att Malmö stad slutade pumpa vatten ur kalkbrottet för ett par år sedan, när en pump gick sönder. Nu har man alltså fått dra igång pumpning igen.

– Dessutom har det ju regnat extremt mycket. Klagomålen började komma efter augustiregnen. Så det kan vara en kombination av de båda orsakerna, säger Ola Enqvist, naturvårdare på gatukontoret i Malmö. 

Klagshamnsbon Björn Karlsson anser att kommunen experimenterat med naturområdet.

– Denna udde har fått stryk så många gånger. Vi som bor här visste från början att om man stänger av pumpen som kommer vattnet att stiga. Det försvinner inte av sig självt, säger han.

P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".