Mohammed Zenu, Denisa Dizdarevic och Amina Krdzovic. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Mohammed Zenu, Denisa Dizdarevic och Amina Krdzovic. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Läxhjälp och sommarjobb lyfter eleverna

4:15 min

Läxhjälp för alla som vill i årskurs 8 och 9 och två veckors sommarjobb till de som är med under vårterminen. Det kommunala bostadsbolaget MKB satsar på att lyfta eleverna på Värner Rydénskolan i Rosengård.

Skolan, som haft flest elever i Malmö som gått ut nian utan gymnasiebehörighet, har sedan två år tillbaka haft läxhjälp för ett begränsat antal elever, som visat mycket goda resultat och nu ska alltså alla som vill få en chans.

– Totalt 180 elever erbjuds läxhjälp. Man skriver på ett kontrakt och går hela terminen ut. Individuella mål sätts upp. Och de som fullföljer erbjuds två veckors jobb hos MKB i sommar, säger Anna Heide på MKB.

Läxhjälpen som är en ideell förening som engagerar högskoleelever som kommer ut för att hjälpa till med läxorna under skoltid har redan funnits på skolan i två år. Två gånger i veckan mellan fyra och sju på kvällen kan de som är med få hjälp med det de behöver träna extra på.

– Vi ser skolan som en helhet, eleverrna ska känna trygghet och vi vidtar även andra åtgärder, säger Anders Persson, biträdande rektor.

Hittills har ett 40 tal elever fått hjälp och 87 procent av dem har nu klarat att läsa upp sina betyg så de kan gå vidare till gymnasiet.

– Jag har verkligen trivts, och det är bra att få hjälp i skola, säger Amina Krdzovic som går i åttan har haft läxhjälp sen i somras.

– Från början var jag litet slarvig, men sedan har jag höjt mina betyg, säger Mohammed Zenu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista