Anna-Lena Hogerud (s) ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
Anna-Lena Hogerud (s) ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
Skåne

Vårbudgeten ska lösa problemen i den skånska sjukvården

Anna-Lena Hogerud (S): "Anställa fler och öppna vårdplatser"
3:05 min

Nya regionledningen skjuter till 1,2 miljarder till den skånska sjukvården det kommande året. Pengarna ska bland annat gå till höjda löner, mer personal och bättre hemvård för äldre. Det stod klart när Socialdemokraterna och Miljöpartiet i dag presenterade sin vårdbudget för Region Skåne.

– Vi vill anställa fler, öppna fler vårdplatser och utveckla verksamheten, säger Anna-Lena Hogerud, socialdemokrat och ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hur ska bristen på vårdplatser lösas?

– Det är ingenting vi löser över en natt. Det akuta problemet hanterar man på sjukhusförvaltningen och det vi kan göra är att lägga budgeten så verksamheten styrs åt ett annat håll, säger hon.

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet i dag presenterade årets vårbudget var det efter en tid av många problem i den skånska sjukvården.

Nu vill partierna skjuta till 1,2 miljarder kronor där 427 miljoner ska gå till bland annat höjda löner och utbildning av personal, att fler äldre ska få vård hemma och fler förlossningsplatser.

Den 23 januari ska hälso- och sjukvårdsnämnden rösta om den nya budgeten. Men redan i dag kom det kritik från den politiska oppositionen i Region Skåne.

– Här finns väldigt många goda förslag. Men det som slår mig är att de pratar om historiska satsningar med de 1,2 miljarder som de lägger på sjukvården. När vi i alliansen lade 1,5 miljarder så talade de om nedskärningar, säger Gilbert Tribo, folkpartist och andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".