Prästen Björn Skärlund förbereder sig för Harry Pottermässan i V Skrävlinge kyrka i Malmö. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
1 av 3
Björn Skärlund förbereder sig. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
Malmö

Evangeliet enligt Harry Potter

Hör Felicia Frithiofs reportage om Harry Potter-mässan
4:01 min

I USA brände kristna grupper böckerna när de gavs ut. Men i Västra Skrävlinge kyrka i Malmö använder man Harry Potter för att gestalta berättelsen om Jesus på ett sätt som ska locka unga till Svenska kyrkan - och motverka rasism.

– Ganska nedsläckt och mörkt. Massor av ljus. Klockringning, röst som berättar om Potter. Och orgelmusik.

Så berättade prästen Björn Skärlund om starten av den ovanliga gudstjänsten.

Syndabekännelse med trick

Nej, mässan i Västra Skrävlinge kyrka följer inte den vanliga liturgin denna kulna januarikväll. Efter inledningen är det dags för syndabekännelsen. Den gestaltar prästen Björn Skärlund med ett trolleritrick. Det är ingen magi, utan ett trick, betonar han.

Björn Skärlund har två vaser med, till synes, vatten, på ett bord. Han häller blå karamellfärg i den ena, och doppar sedan en vit nädusk i den. Näsduken byter färg. Så doppar han den i den andra vasen. Och färgen är åter oskyldigt vit.

Idén om att väva in Harry Potter-berättelsen i en gudstjänst fick han när han skulle ha nattkyrka för konfirmander och ungdomsgrupper. Han ville att de skulle känna igen sig.

– Det blev bra. Och sen har jag velat göra det igen, fast mer i mässform.

Kamp mot rasism

Sagt och gjort. När han kom som vikarie till Västra Skrävlinge kyrka träffade han pedagogen Emilia Wadhstorp, som varit Harry Potter-fan sen hon läste första utkastet till första boken på svenska.

– Harry Potter-böckerna är ett upprop, en kamp mot rasism, så den kändes väldigt relevant att göra här, berättar Emila.

Här, i utkanten av Rosengård, hade församlingen innan ihopslagningen med tre andra kyrkor ett medlemstal på 13 procent av befolkningen. Björn Skärlund och Emilia Wadhstorp vittnar om ett stort engagemang från de boende, och ett tätt utbyte med moskén intill. På det lilla skrivbordet bakom altaret ligger Koranen tillsammans med psalmböckerna.

Mod och godkännande

Men det är inte alltid helt enkelt att byta ut ritualerna.

– Dels ska man ha modet att våga bestämma sig för att nu vi ska göra det här, säger Björn Skärlund. Sedan måste man ju också ha något slags godkännande. Jag har haft sån tur på alla arbetsplatser jag varit på, det är inte så många för jag är så nybakad präst. Men alla har sagt såhär "kör på, kul". Men om man ska vara krass är inte det så vanligt, tror inte jag.

"Roligt och coolt"

Harry Potter-gudstjänsten tycks i alla fall ha gått hem hos besökare i alla åldrar. I den smala gamla kyrkan var det fullsatt intill näst sista raden. Elvaåriga Sofia Krämer hade tagit på sig en slips med elevhemmet Gryffindors färger kvällen till ära.

– Det var roligt och coolt hur de blandade ihop historien om Jesus med Harry Potter-historien, tyckte hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".