Imran Kahni, brand och säkerhetsvärd. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Imran Kahni, brand och säkerhetsvärd. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Säkerhetsvärdar stoppade stenkastningen

Brand och säkerhetsvärd: ”Skapade relationer med ungdomarna”
5:44 min

För några år sedan utsattes Räddningstjänsten Syd för stenkastning vid utryckningar i Rosengård. En av insatserna för att stoppa stenkastningen var att anställa brand och säkerhetsvärdar.

– Vi är sju brand och säkerhetsvärdar och har olika målgrupper att jobba med. Vi jobbar förskolor, skolorfritidsgårdar och SFI-föreningar. Vi kan prata många olika språk och känner koderna i samhället, säger Imran Kahni, brand och säkerhetsvärd.

Tidigare idag har vi hört forskaren Susanna Magnusson från Lund som menar att social kompetens är viktigare än mångkulturell kompetens när man rekryterar värdar till området.

– Viktigt är också den tio månaders utbildning vi fick. Sedan är den kulturella bakgrunden också viktig, liksom den sociala kompetensen, säger Imran Kahni.

Tisdagar och torsdagar gör de hembesök i Rosengård.

– Vi ger brandinformation på de boendes villkor. Om en kvinna är bakom dörren så vet vi att det tar tid innan hon fått slöjan på.

Brand och säkerhetsvärdarna var också aktiva för att stoppa stenkastningen som var vanlig tidigare när Räddningstjänsten ryckte ut.

– Vi var ute i skolorna och skapade relationer med ungdomarna. Vi ville visa människan bakom uniformen. Det gör ont när man kastar sten.

Och ni är också förebilder?

– Ja, vi visar att vi som invandrare har möjlighet att få jobb inom Räddningstjänsten, säger Imran Kahni.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".