Ensemblen i repetition
Ensemblen i repetition
Malmö

Mikael Wiehes inställda skilsmässa som dansteater

"Nu tycker jag inte att det är en föreställning om mig"
2:46 min

Om en knapp månad kan man se Mikael Wiehes inställda skilsmässa som dansteater. 2009 gav Mikael Wiehe ut skivan som beskrev smärtan när han blev lämnad av sin hustru, men också lugnet när äktenskapet till slut räddades. Nu har koreografen Lidia Wos på Skånes dansteater satt rörelser till musiken.

På scen är det två sångare och tre dansare - alla medverkar i koreografin. Musiken skrev Mikael Wiehe som en sångcykel som ganska kronologiskt blottade allt i från ilska, svartsjuka och bitterhet till lugnet som sedan infann sig när äktenskapet till slut räddades. Men koreografen Lidia Wos säger att hon försökt ta ett steg bort från det narrativa.

– Jag försökte att inte gå in för mycket i texterna. Det handlade snarare om att fånga känslorna bakom situationen, säger hon. 

Själva koreografin baserar hon annars på ganska vardagliga rörelser, som sedan utvecklas i olika riktningar.

Idén att skivan kan göra sig som dans, kom faktiskt från Mikael Wiehes hustru. Och själv tycker han att rörelserna kan tillföra en dimension.

– Rörelser kommunicerar känslor på ett helt annat plan än vad både ord och musik gör.

Varför vill du att en annan konstnär ska ta tag i det här, du har ju tagit upp det här?

– Jag har nog lagt det bakom mig, det fick ju ett lyckligt slut. nu tycker jag inte att det är en föreställning om mig utan om en människa i en situation som jag har försökt beskriva. Då blir det mer abstrakt och det rör mig inte på samma sätt, säger Mikael Wiehe.

Premiär 14 februari i Ystad, sedan väntar turné i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".