Fördomar mot ätstörningar inom vården

Överläkare: Man kan skrämma bort mer än man hjälper
1:34 min

Det saknas kunskap när det kommer till att diagnostisera ätstörningar, och fördomarna om diagnoserna är vanligt förekommande även inom sjukvården. Det menar Ulf Wallin, överläkare och forsknings- och utvecklingsledare för Kompentenscentrum Ätstörningar syd.

– Tyvärr är det så fortfarande att det är lätt att uppfatta till exempel någon med en ätstörning Anorexia eller Bulimi att man är lite olydig, eller "det är bara att äta, vad krånglar du för". Att man lätt glömmer bort att Anorexia nervosa är den andra allvarligaste sjukdomen vi har inom psykiatrin och det är den sjukdomen med den högsta dödligheten, säger Ulf Wallin.

Allt fler lider av ätstörningar och framför allt ökar sjukdomen bland flickor i åldrarna 13-15 år. Det visar en undersökning gjord av Folkhälsomyndigheten. Samtidigt menar Ulf Wallin, överläkare och ledare för kompetenscentrum ätstörningar syd, att kunskapen om sjukdomarna inom vården behöver bli bättre och han får medhåll av Helena Forsman. Hon är stödansvarig i riksföreningen mot ätstörningar och menar att allmänvården alldeles för lättvindigt skickar patienterna vidare till specialistavdelningarna.

– Eftersom ett första bemötande är jätteviktigt och genom att bolla vidare kanske man förlorar möjligheten att då nå den här människan. Det finns en risk för det, säger Helena Forsman. 

Hon håller med Wallin om att det behövs en bättre kompetens överlag inom vården. Och samtidigt som Folkhälsomyndighetens undersökning visar på att allt fler unga insjuknar, så har antalet patienter i Skåne under de senaste åren legat stabilt. Ulf Wallin menar att det kan vara ett tecken på att vården inte lyckas fånga upp personerna i behov av vård.

-- Om den som ska hjälpa folk till att ta kontakt inte riktigt är helt införstådd i vad det handlar om, så kan man skrämma bort mer än man hjälper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".