FOTO: ANDERS WIKLUND / TT
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Skåne

Explosionsartad ökning av vägglöss

"Viktigt anlita proffs"
1:32 min

Från ett trettiotal utryckningar till omkring 300 på bara några år. Problemen med vägglöss har ökat explosionsartat i nordöstra Skåne under de senaste åren.

Antalet saneringar av vägglöss har ökat dramatiskt under de senaste åren. På Kristianstads kommunala bostadsbolag ABK hade man fram till 2006 inte haft ett enda fall. Men bara under 2014 gjorde Anticimex över 300 utryckningar runt om i nordöstra Skåne. Oftast liftar den med hem med resebagaget, och väl hemma är vägglusen en oangenäm inneboende. Under dagen gömmer den sig, för att på natten krypa fram för att suga blod från sovande människor.

– Oftast när de har sugit blod får man en allergisk reaktion som visar sig i form av utslag. Utslagen kan se väldigt olika ut på olika individer, så det finns ingen läkare som kan avgöra om det är ett vägglusbett eller inte, säger Jörgen Nilsson, platschef på Anticimex i Kristianstad.

Och att drabbas av vägglöss kan bli en dyr och utdragen process. En enda lägenhetssanering kan kosta upp emot 100 000 kronor om fastighetsbolaget saknar försäkring.

– Nummer ett är givetvis hur fort man får reda på om man verkligen har vägglöss. Det kan gå väldigt lång tid och då finns det väldigt mycket som kan ha spridit sig till flera rum. Och sen är det väldigt viktigt att man anlitar proffs till det här. Man måste ha ett saneringsföretag som hjälper dig för det går inte att tvätta och dammsuga bort det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".