Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KALLE OCH TANKEFABRIKEN

Dylan och Weberman

Lyssna på Kalle och tankefabriken
7:13 min
bob dylan
Konspirationsteoretikern AJ Weberman trodde att regeringen försåg Bob Dylan med heroin. Foto: TT

Igår pratade jag om det ihärdiga ryktet från slutet av sextiotalet om att Paul McCartney i själva verket var död trots att han gjorde plattor. Idag ska vi prata om sextiotalets andre store ikon: mr Bob Dylan.

När Bob Dylan slog igenom i början av sextiotalet så sågs han som en hjälte. Vissa såg honom rentav som en frälsare. I början sjöng han mycket om fred, som han gillade, och krig, som han ogillade, och därför var det många som tyckte att han var en viktig talesman, en representant, någon som skulle leda ungdomen i en stor fredsmarsch.

Det fanns ett problem med det där. Det var ingen som frågat Bob Dylan vad han ville. Och hade de gjort det så hade han nog svarat: nej, jag vill inte leda nån fredsrörelse. Jag vill spela gitarr och sjunga låtar.

Men många ansåg att Dylan BORDE ägna sig åt att propagera för fred istället för att sjunga allt snårigare texter. De såg honom rentav som en svikare för att han inte gjorde det, trots att han aldrig sagt att han skulle göra det.

En hel vetenskap om Dylan

En av dem som såg Dylan som svikare hette AJ Weberman. Mannen som gav ett ansikte åt uttryck som ”med såna vänner behöver du inga fiender” och ”röker du hasch kan du bli riktigt dum i huvudet”.

Weberman var professionell konspirationsteoretiker, som hoppat av college för att på heltid kämpa ”för Dylans sak”. Till sin hjälp hade han en kombination av galopperande paranoia och stora mängder hallucinogena droger.

Han grundade föreningen Dylan Liberation Front och vetenskapen dylanology. Föreningen bestod av Weberman och de av hans kompisar som för tillfället inte hade fullt upp med att jaga en rosa valross genom ett landskap av lakrits och gelé.

Regeringen försåg Dylan med heroin

Vetenskapen var något diffus och verkar ha varit uppbyggd så att Weberman först grep några teser ur luften och sen gav sig på att bevisa dem. I stort sett bestod tesbygget av följande idéer:

1) Dylan var fullt kapabel att personligen stoppa vietnamkriget.

2) Dylan ville egentligen stoppa vietnamkriget. Problemet var att han använde heroin, som gjorde honom inåtvänd och sugen på att spela country.

3) Regeringen, med hjälp av FBI, frimurarna och Ku Klux Klan, försåg medvetet Dylan med heroin för att vietnamkriget skulle kunna fortgå.

Okej, så såg alltså Webermans teori ut. Han var helt övertygad om att FBI med flera försåg Dylan med heroin för att han inte skulle kunna stoppa Vietnamkriget, vilket han hade gjort annars.

Studerade låttexterna

Hur bevisa såna här knasiga teorier? Jo, först gjorde han så att han närstuderade Dylans texter. Det är sånt präster brukar göra för att kunna stödja sina knasiga idéer: man bläddrar lite i Bibeln och så hittar man nåt som påminner om det man tycker. Och Weberman gjorde likadant. Och han hittade massor av textrader som stödde hans teori om Dylan! Åtminstone om man bytte ut de ord som stod i texterna mot helt andra ord.

Tämligen omgående kom Weberman fram till att varje gång Dylan i en sångtext använde ordet ”rain”– så menade han egentligen ”heroin”.

Om vi då tänker på Dylanlåten ”It’s a hard rain” så handlar den alltså inte om att ett hårt regn ska falla, utan om att hårt heroin ska falla. Detta menade denne Weberman alltså på riktigt.

Rotade bland sopor

Och när han läst färdigt Dylans texter och hade hittat tusentals bevis så fortsatte han att gräva efter ännu fler bevis. Bokstavligt gräva. Han rotade helt enkelt igenom Dylans soptunnor. Där borde han ju snabbt kunna finna sprutor och kanyler och kanske lite utgånget heroin och andra tecken på narkomani.

Weberman kom på att hans tillvägagångssätt var så lysande att han på kuppen grundade ytterligare en vetenskap: garbology.  Efter garbage, sopor.

Den här Weberman verkar onekligen ha varit ganska påfrestande. Han stod där på gatan utanför Dylans hus och rotade i sopor. Han ringde hem till familjen Dylan flera gånger om dan för att övertala dem att Dylans beteende var störande. Han firade Dylans trettiårsdag genom att ockupera gatstumpen utanför familjen Dylans hus och bjuda in varenda skäggig dagdrivare i hela delstaten. Allt för att Dylan skulle förstå att Weberman bara ville honom väl.

Till slut spöade Dylan upp Weberman. Och så kunde Weberman till slut konkret bevisa att Dylan förvandlats till en krigisk våldsförespråkare.

Och så var det bevisat. Vad som var bevisat har jag glömt för alltihop var så snårigt från första början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".