En kvinna skriver på en laptop. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.
Skåne

Sex inför rätta i porrsurfmål

Hör Jens Ericsons rapport
0:57 min

Idag inleddes rättegången i Malmö tingsrätt mot den företagare från Skåne som misstänks bland annat för utpressning efter att ha hängt ut tusentals personer som porrsurfare för två år sedan. Totalt står sex personer åtalade.

– För mig är rättegången väldigt ovanlig, säger kammaråklagare. Den berör så många personer - och berör också den allmänna tilltron till näthandel och e-handel.

Företagaren skickade fakturor till personer i hela Sverige och hotade med att polisanmäla om personerna inte betalade. 

I december 2012 började de första anmälningarna om falska fakturor för porrsurf komma in till polisen i Blekinge. Orsaken var att en Ronnebybo stod för ett av bolagen som skickade ut fakturorna.

Sammanlagt fick polisen in över 1 000 anmälningar. I utredningen finns allt från tioåringar till pensionärer som hotats med polisanmälan om de inte betalar för påstådd porrsurf.

Förundersökningen är på 20 000 sidor och rättegången om misstänkt utpressning kommer att pågå i trettio dagar. En av åtalpunkterna handlar också om grovt förtal då åklagaren hävdar att en ung kvinna hängts ut på nätet både som porrsurfare och snattare.

Totalt har de åtalade lyckats driva in drygt två miljoner kronor, enligt förundersökningen.

Alla de sex åtalade förnekar brott och menar att de tusentals personer som fått kravbrev olovligen tittat på upphovsrättsskyddade porrfilmer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".