Regiondirektör Jonas Rastad
Regiondirektör Jonas Rastad. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.
Skåne

Regiondirektör svarar på kritik om överbeläggning

"Man skäms naturligtvis"
13 min

På Helsingborgs lasarett har överbeläggningarna blivit mer regel än undantag och det blir värre och värre enligt  Arbetsmiljöverket, läkare och fackliga organisationer.

Patienter vårdas i korridorerna och personalen vittnar om att man får vårda sår och byta blöjor i korridoren.

Är det här en värdig vård?

– Det här är naturligtvis nödlösningar som ingen är särskilt lycklig över att ta till. Vi har sedan hösten haft en ovanlig ansamling utmaningar när det gäller vårdplatser och det är inte bara på lasarettet i Helsingborg, säger Jonas Rastad, regiondirektör i Region Skåne.

Detta har ni väl vetat om länge, det är ingen plötslig nödlösning?

– Det kommer och går, när jag tittar på siffrorna tycker jag inte att din historiebeskrivning är riktigt korrekt.

Varför tycker du att den är fel?

– För att nu har vi en svår utmaning, särskilt i Helsingborg och det ska vi inte sticka under stolen men att det är regelmässigt tycker jag inte. I snitt har vi ungefär 10-15 överbeläggningar på 330 platser på Helsingborgs lasarett. Det är ett fåtal patienter men det är tråkigt naturligtvis. 

De ständiga överbeläggningarna får personalen att må dåligt. Både fysiskt och psykiskt. Vi har hört om att folk sover dåligt, gråter ute på avdelningarna. Känner sig mer och mer stressade.

Vilket ansvar tar ni för personalens hälsa?

-- Om vi börjar med patienten är det viktigt att komma ihåg att vårdkvalitén har ökat och ökar kontinuerligt. Vi måste ha lite perspektiv. Det är klart att det inte är tillfredsställande att vi inte kan belägga vårdplatser på ett vanligt sätt men åt andra sidan måste man komma ihåg att totalt sett fungerar vården bra. Sedan när det gäller arbetsmiljöfrågan är det olyckligt även där. Jag tror att de som arbetar med vård är besjälade att göra ett bra jobb.  Och den personen kan vi inte ta fullt tillvara eftersom vi inte kan erbjuda en ultimal arbetssituation. Det är väl ingen på min nivå någonstans i Sverige som inte brottas med detta, Skåne är trots allt inte värre utsatt än andra när det gäller överbeläggningar.

Men det är där vi bor?

– Ja det är där vi bor och det är mitt ansvarsområde men det kan vara bra att ha det perspektivitet. Man tror gärna att vården inte fungerar alls, vilket är felaktigt och att Skåne är värst, vilket också är felaktigt samtidigt som vi har en stor utmaning. Problemet just nu är att vi har svårt att rekrytera personal vilket beror på många anledningar, bland annat att vi måste öka vårt attraktionsvärde, vilket vi jobbar med och det börjar lätta lite.

Är det inte ett misslyckade att patienter ligger i sjukhuskorridorer?

– Det finns egentligen inget annat försvar än det rent praktiska och att vi inte har något alternativ. Nu försöker vi bygga nya sjukhus och få till en bättre miljö. De gamla byggnaderna är inte gjorda för att vara flexibla. Det är ingen ursäkt men det är en förklaring.

Blir inte människan Jonas Rastad illa berörd av att se människor som har det svårt ligga i en korridor och se personalen gå på knäna?

– Jag får mycket reflektioner från patienter som antingen är glada eller som är missnöjda, där man vill påpeka sin frustration. Det är mycket frågor om kontakt och övergångar i sjukvården.

Enligt fackförbundet Kommunal så har det legat patienter i korridorerna så gott som varje natt i tre månader och på senare tid också i snitt åtta patienter på akuten på nätterna. Man säger att överbeläggningarna bara blir värre och värre.

Hur kommer det sig att det är ständiga överbeläggningar på sjukhuset i Helsingborg?

– Nu börjar du med ett påstående som jag skulle vilja bemöta för annars blir det en oemotsagd sanning. Det här blir inte värre, vi har en utmaning men det är inte en stigande tendens.

Man upplever situationen som värre och värre?

– Man vill se en lösning, det vill vi alla och det verkar som att vi kan öppna nya vårdplatser som kan lätta på trycket.

Hur ska ni lösa situationen?

– Det första är att öppna vårdplatser på andra platser och det kommer att bli av när personal har rekryterats och när lokalerna är klara. Det är en kortsiktig möjlighet, på längre sikt har vi gjort saker när det gäller löner, möjligheter till utbildning och annat för att göra oss mer attraktiva.

Redan för tio år sen, 2005, förbjöd Arbetsmiljöverket Helsingborgs lasarett att ha patientsängar i korridorerna. Och bara sen 2011 har det dömts ut 5,3 miljoner i viten för att ni bryter mot förbudet. Arbetsmiljöverket tycker det är anmärkningsvärt att ni som Skånes största arbetsgivare låter det fortgå.

Vad svarar du på det?

– Man skäms ju naturligtvis, att vi inte lyckats lösa det. Det är inte lätt att lösa och vi försöker bygga nytt och det är klart att det är en stor investering och det tar tid. Det är det försvar jag har även om det inte är en ursäkt.

På Helsingborgs lasarett säger personalen att det pratas mycket om att hitta lösningar på överbeläggningarna. Men det händer ingenting?

– Det tycker jag inte är riktigt sant. Behovet av vård ökar samtidigt som vi inte hinner bygga ut i den takt för att täcka skulden av vårdvolymer men också det nya behovet.

När går ni från ord till handling? Nu gör vi någonting och tar ett första steg?

– Nu antyder du att vi inte gjort något.

Man kan uppfatta att det pratas mycket men att det görs för lite?

– Det är väl av den anledningen jag står här och försöker redogöra för vad vi gjort. Jag har förklarat de kortsiktiga lösningarna. jag tror inte att morgondagens vårdform är sjukhussängen. Ungefär tjugo procent befinner sig på sjukhus bara för att vi inte har något annat alternativ. Vi måste hitta lösningar för att fler ska kunna vårdas i hemmet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".