Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Barns rullande av köttbullar kan vara livsfarligt menar läkare. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Lund

Farligt att rulla köttbullar med barnen

3:21 min

Barn bör inte handskas med rått kött i allmänhet och köttfärs i synnerhet. Det menar Diana Karpman som är professor i barnmedicin vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet och som forskar på ehec-infektioner i människor.

I en debattartikel som Diana Karpman skrev tillsammans med flera kollegor och livsmedelsforskare i gruppen Safe Salad, menar hon att köttbullsrullning tillsammans med barn kan vara livsfarligt.

– Jag menar småbarnen och inte alla barn och det är för att de har mycket svårt med strikt handhygien. Det finns en risk för ehec-infektion och den risken är större i köttfärs än bland vanligt kött. Småbarn kan rulla köttbullar och de tar bort ett hårstrå och sedan vistas de med handen framför munnen och det räcker med några enstaka bakterier för att bli smittad, säger Diana Karpman.

Vi har ungefär 500 fall om året av ehec enligt Folkhälsomyndigheten. 12 av de fallen leder till riktigt allvarliga infektioner. Finns det en risk att vi förstorar det här problemet?

– Rent statistiskt i världen är det femton procent av alla fall som får ehec-infektion som får antingen njursvikt, hjärnpåverkan eller att det leder till dödsfall.

Du tycker man ska ta det på största allvar?

– Det är klart att folk kan fortsätta rulla köttbullar med sina barn men då ska man vara medveten om att det finns risker. Man måste informera barnen och att de absolut inte får röra munnen eller näsan innan man tvättat händerna om de ska hålla på med kött.

Det handlar om två faktorer, vad det är för kött och hur man hanterar det?

– Ja och man ska komma ihåg att ehec inte bara smittar genom köttfärs utan också sallad, pålägg, förorenat vatten med mera men vi tog upp detta eftersom vi såg det i en reklam och det är kul att rulla med barnen.

Hur ska man då göra när man vill involvera barn i matlagning?

– Barnen kan baka men det är precis som att man inte vill utsätta dem för annan fara, de bär till exempel hjälm när de cyklar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista