Skolmat
Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Skåne

Kommuner tvingas till miljonskadestånd

Malin Thelin rapporterar om tvisten
0:54 min

Fem sydskånska kommuner och Sydskånska gymnasieförbundet måste tillsammans betala nästan 5 miljoner kronor i skadestånd till livsmedelsleverantören Menigo.

Det står klart sedan Högsta domstolen meddelat att den inte tänker pröva frågan.

Tvisten mellan kommunerna och matföretaget har pågått i flera år. Den tog sin början redan 2011 då kommunerna Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Sjöbo och Skurup och Sydskånska gymnasieförbundet alla hade avtal med livsmedelsgrossisten Menigo Foodservice.

Men sommaren 2011 sa kommunerna och förbundet upp avtalet - eftersom de ansåg att Menigo hade höjt priser på ett felaktigt sätt. Menigo i sin tur ansåg att det innebar ett avtalsbrott och begärde ett skadestånd på sammanlagt drygt 4.8 miljoner kronor.

Frågan hamnade först i tingsrätten, där domen föll till kommunernas och gymnasieförbundets fördel - men Menigo överklagade till hovrätten som förra våren gick på livsmedelsföretagets linje och dömde kommunerna och förbundet att betala skadeståndet, plus rättegångskostnader.

Kommunerna ville då att Högsta domstolen skulle ta ställning till frågan, men Högsta domstolen har nu meddelat att man inte beviljar något prövningstillstånd - vilket innebär att hovrättens dom står fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".