Elma Mahmutovic och Mina Mirhosseini i klass 6B på Liljeborgsskolan i Trelleborg håller upp sin deckare.
Elma Mahmutovic och Mina Mirhosseini i klass 6B på Liljeborgsskolan i Trelleborg håller upp sin deckare. Foto: Julia Fryklund / Sveriges Radio
Trelleborg

Deckardebut i en klass för sig

Hör ett utdrag ur elevernas deckare
4:50 min

Det svenska deckarundret har fått nytillskott - en hel sjätteklass på Liljeborgsskolan i Trelleborg debuterar nu som författare med deckaren "S/S Volgograd - Mysteriet på Trelleborgen".

– Att hålla rätt tempus hela tiden, det var väldigt svårt, säger Elma Mahmutovic, en av eleverna i klass 6B på Liljeborgsskolan.

Gjorde research för miljöerna

Fantasin däremot var det inga problem med. Eleverna gjorde även research vid Trelleborgen och i hamnen där boken utspelar sig. Berättelsen handlar om två ungdomar på besök med sin klass vid Trelleborgen.

– Och då ser de tre skumma figurer som håller på att packa in stöldgods i en skåpbil. Och det kan ha något att göra med ett ryskt fartyg som polisen bordade i förra veckan, berättar Elma Mahmutovic.

Coachades av Malmöförfattare

Författaren Tony Manieri hjälpte eleverna att komma igång med skrivandet. Han skrev det första kapitlet - sedan fick eleverna skriva de följande sju. 

Vid releasefesten för boken bjöd de in föräldrarna. Och Tony Manieri läste det sista kapitlet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".