Skånes universitetssjukhus i Lund
Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Johan Nilsson / TT
Lund

Mejl bevis för konkurrerande klinik

Genom att bland annat ha läst den avskedade barnhjärtkirurgen Sune Johanssons mejl anser sig Region Skåne ha omfattande bevis för att kirurgen hade en central roll i planeringen av en privat barnhjärtklinik i Lund.

Det framgår av det svaromål som skickats till Lunds tingsrätt efter att kirurgen stämt Region Skåne.

I slutet av oktober avskedades barnhjärtkirurgen Sune Johansson efter en tids avstängning. Sjukhusledningen för Skånes universitetssjukhus ansåg att han handlat illojalt genom att vara med i planeringen av att starta en privat barnhjärtklinik i Lund, som skulle operera utländska barn.

Avskedandet skapade oro bland föräldrar

Enligt sjukhusledningen skulle en privat klinik konkurrera om den personal med spetskompetens som arbetar inom barnhjärtkirurgin i Lund, och i och med det hota verksamheten och det rikssjukvårdsuppdrag som kliniken har. Avskedandet skapade stor oro bland föräldrar till hjärtsjuka barn, eftersom det i Skåne bara finns fyra kirurger varav Sune Johansson var en av två med lång erfarenhet.

Kirurgen hävdar att privat uppdrag inte skulle konkurrera

Men Sune Johansson har hela tiden hävdat att han bara erbjudits en anställning vid den privata kliniken, och att hans intention varit att kunna kombinera jobbet med sin anställning på Skånes universitetssjukhus. Den privata kliniken skulle i stället vara till hjälp för att kunna upprätthålla och utveckla kompetensen hos personalen, och tanken var aldrig att konkurrera med regionen utan att samarbeta.

Men i det svaromål som Region Skåne nu skickat till Lunds tingsrätt med anledning av Sune Johanssons stämning, presenteras mer detaljerade uppgifter kring vad som hänt. Bland annat har regionen läst Sune Johanssons mejlkonversationer och säger sig där ha bevis för att planeringen av den privata barnhjärtkliniken varit omfattande och pågått under lång tid. Ytterligare personal på kliniken har varit inblandad, och minst elva planeringsmöten ska ha ägt rum. De inblandade har också varit måna om att hemlighålla planerna för arbetsgivaren.

Ska ha planerat att säga upp sig

Sune Johansson ska också tidigare under året vid ett par tillfällen - både på ett offentligt sjukvårdsmöte och vid ett internt samtal - ha sagt att SUS barnhjärtkirurgi fungerade dåligt och var på väg att läggas ner. Under hösten ska han också enligt svaromålet ha meddelat sin chef att han planerade att säga upp sig.

Företaget Healthwing, som stod bakom planerna på en privat klinik, ska också ha fått en stor mängd information om till exempel utrustning och lokalbehov, som sammanställts av personal på SUS på uppdrag av Sune Johansson. I en presentation av verksamheten framgick det att Sune Johansson spelade en central roll, och operationsresultaten för barnhjärtkliniken på Skånes universitetsjukhus presenterades som företagets kirurgteams resultat.

Anser sig ha belägg för illojalt agerande

Allt sammantaget tar Region Skåne som intäkt för att verksamheten planerades i hemlighet, att personal från SUS var en förutsättning för kliniken och att den därför hade utgjort ett allvarligt hot mot barnhjärtkirurgin. Därmed ska Sune Johansson ha agerat illojalt, och Region Skåne haft rätt att avskeda honom.

Kräver 150 000 kronor i stämning av Region Skåne

I stämningen kräver Sune Johansson att avskedandet ogiltigförklaras, ett skadestånd på 150 000 kronor samt ersättning för den ekonomiska skada som han orsakats. Han vill också att Region Skåne ska stå för rättegångskostnaderna, medan regionen yrkar att barnhjärtkirurgen ska betala regionens rättegångskostnader.

I början av februari möts parterna i Lunds tingsrätt för muntlig förberedelse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".