Död ål Kivik
När ålarna hittades blödde de, var såriga och hade förlorat sitt slem. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges Radio
Österlen

Döda ålar ett mysterium

Vattenstrateg: Vi har haft ett problem som accelererat i Hanöbukten
1:21 min

I november hittades flera hundra döda ålar av en fiskare i Kivik. Ålarna har nu analyserats, men ingen dödsorsak har kunnat fastställas.
Åldöden är ett av många problem som uppmärksammats i bukten de senaste åren.

– Man kan ju konstatera att de inte dött av någon sjukdom, alltså någon infektion. Men det är svårt att säga vad orsaken till dödligheten är.

Det var en morgon i höstas som fiskare Ola Johnsson hittade de döda ålarna i Kiviks hamn. 

– Jag kom ner på morgonen och ska öppna sumpen och ta upp ål till en beställning och ser att nästan alla ålar är mycket påverkade och nästan döda. Jag tror att det är någon yttre faktor som gör att de tappar slem väldigt fort och när de tappar det slemmet så blir de väldigt lätt påverkade av yttre faktorer, berättade han då.

Länsstyrelsen skickade ålarna på analys till Statens veterinärmedicinska anstalt, men där har man inte kunnat klargöra varför ålarna dog. En möjlig orsak är syrebrist i vattnet, men eftersom man inte tog några vattenprover i november när ålarna hittades så är det omöjligt att dra några slutsatser om det.

Det är inte första gången som problem i Hanöbukten uppmärksammas. Sårskadad fisk, brist på fisk och mager fisk är några problem som drabbat bukten och dess fiskare. 

– Vi har ju haft ett problem som har accentuerats och accelererat de senaste åren vilket gör att det är väldigt svårt att vara fiskare i Hanöbukten idag, säger Charlotte Carlsson på Länsstyrelsen.

Ola Johnsson, fiskaren som hittade de döda ålarna, är besviken över att dödsorsaken inte kunnat fastställas. Han hoppas att fler resurser ska sättas in för att utreda problemen i vad han kallar ”den sjuka Hanöbukten”, och att utredningarna ska gå snabbare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".