Sommarjobbare på åkrar, affärer, parker och försäljningar
Foto: TT

Sommarjobben ökar rejält i år

"Mycket annonser ute på olika slags sjuksköterskor och barnmorskor"
1:33 min

Antalet sommarjobbsannonser är redan över 40 procent fler än samma tid för ett år sedan. 
Och det är en ny trend, enligt Arbetsförmedlingen.

– Vi ser att de kommer in i ett tidigare skede nu än vad det gjort tidigare år. Just nu har vi ungefär 16000 jobb som ligger inne. Vid samma period förra året var det ungefär 11000, då det är en ökning, säger Therese Landerholm som är analytiker på Arbetsförmedlingen.

Nu finns över 16 700 lediga sommarjobb, jämfört med 11400 för ett år sedan.  Men om det i slutänden betyder att det blir fler sommarjobb i år är för tidigt att säga. Snarare kan det handla om att arbetsgivarna vill få sommarplaneringen klar i god tid - framför allt inom vård och omsorg som är vanligast bland jobbannonserna nu i januari, enligt Therese Landerholm.

– Det ligger väldigt mycket annonser ute på olika slags sjuksköterskor och barnmorskor. Så det är klart att är det redan brist inom de yrkena – desto större anledning att söka dem till sommaren.

På ett arbetsförmedlingskontor i Stockholm sitter Elias Trabelsi och skriver ansökningar till jobb som lagerarbetare. När snön faller ute känns sommarjobb avlägset, och Elias Trabelsi vill helst ha ett fast jobb - men kommer att söka även sommarvik.

– Jag är här varje dag nu, och skickar många cv:n.
Om du ser ett lagerjobb som börjar i juni - skulle du söka det?
– Ja, det skulle jag söka. Men om det dyker upp ett jobb som är tidigare så struntar jag i juni-jobbet. Det är bara att ha flera bollar i luften.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".