Vassili blev av med alla sina ägodelar i branden
1 av 2
Vassili blev av med alla sina ägodelar i branden. Foto: Gunilla Nordström / Sveriges Radio
Ett utbrunnet tält i lägret i Helsingborg
2 av 2
Foto: Bo Johansson / Sveriges Radio
Helsingborg

Röda Korset till angrepp mot kommunen efter lägerbranden

Röda Korset om EU-migranterna: "Kommunen måste ta sitt ansvar"
3:37 min

Tre män lyckades i sista stund rädda sig ut ur ett brinnande tält i EU-migranternas tältläger i Helsingborg igår. De fick härbärgeras i Röda Korsets lokaler under natten. Men Röda Korset anser att kommunen brustit i sitt ansvar.

Det var igår eftermiddag som Vassili och hans två kamrater låg och sov i sitt tält nära järnvägen i Ramlösa. I sista stund vaknade de av att det brann - och på bara några minuter brann allt upp. Kläder, personliga ägodelar, pengarna de sparat ihop och deras pass, allt försvann i elden.

Tillbringade natten hos Röda Korset

Under natten har de varit på Röda Korset och en av dem, Eduard, är fortfarande påtagligt chockad av händelsen och sitter och stirrar framför sig. Nu ska de få hjälp att polisanmäla händelsen, men var de ska ta vägen sedan är det ingen som vet.

Olle Wredström är ordförande i Röda Korset och så sent som förra veckan sa han tydligt ifrån att Röda Korset inte längre hade någon möjlighet att inkvartera EU-migranterna.

Ändå blev det Röda Korset som fick ta hand om de tre skräckslagna männen.

Röda Korset kritiska till kommunens agerande

– Vår uppgift är ju naturligtvis, att människor i nöd har vi ju hjärta för, och då måste vi ställa upp och hjälpa till. Men det kan inte fortsätta så. Peter Danielsson (kommunstyrelsens moderata ordförande) stod i fullmäktige igår och talade om att de hade resurser att ta hand om de här bitarna.

– Ändå ringde de kvart över tio igår kväll och sa att tre stycken stod utan tak över huvudet. Och det är klart att, då kan jag inte bara säga "det struntar jag i", utan då får vi agera. Men vi vill inte hålla på och göra det längre, för det är olämpliga lokaler till detta.

– Det här ligger på kommunens ansvar. Det stod de och talade om, det fanns resurser, det fanns pengar, det var inga problem. Ändå stod de här. De måste ta sitt ansvar. Annars står man och ljuger rätt upp till helsingborgarna, säger Olle Wredström.

Men kommunstyrelseordförande Peter Danielsson (M) tillbakavisar kritiken. Han menar att kommunen kunde ha inkvarterat männen om de hade fått frågan.

– Först och främst tycker jag det är viktigt att betona att vi varit tydliga med att, när det exempelvis är kritiskt väder eller andra omständigheter, då ska människor som vistas i Helsingborg kunna få tak över huvudet, säger Peter Danielsson.

– Och då görs en bedömning av våra tjänstemän i samråd med behövande och frivilligorganisationer om hur man kan erbjuda ett akutboende. Nu blev det så att Röda Korset blev kontaktade, och Röda Korset löste det den här gången, och det har jag inget problem med. Sedan om Röda Korset upplever det som ett problem tycker jag att de får kommunicera det med våra tjänstemän. För de kommer se till att det finns möjligheter i stadens regi att göra det om inte Röda Korset klarar av det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".