Fönstret på tredje våningen är svart av sot
Det är högt upp till tredje våningen. Fyra barn i olika åldrar hoppade i morse i samband med lägenhetsbranden i Helsingborg. På marken tog grannarna emot. Foto: Anna Hanspers / Sveriges Radio
Helsingborg

"Vi stod här och tog emot dem med filtar"

Grannarna om branden: "Vi plingade på alla dörrklockor på vägen ner"
4:13 min

Innan Räddningstjänsten kom fram till lägenhetsbranden på Ringstorp hade fyra barn hoppat ut genom fönstret tio meter upp. Grannarna hade släpat ut madrasser och filtar och försökte ta emot.

Ett av barnen ska ha klarat sig oskadd, två har allvarliga skador och den fjärde lindriga. Det var vid sextiden som larmet kom om att det brann i en lägenhet på Ringstorp i Helsingborg. Lägenheten blev helt utbränd och sammanlagt sex personer fick köras till sjukhus - tre av dem med allvarliga rök- och fallskador.

En av dem som vaknade till den dramatiska branden är Malin Persson som bor i samma trappuppgång.

– Jag trodde först att det var bråk i lägenheten under, när vi vaknade. Så sa min dotter: "Vad gör de där nere, mamma?" Sedan kom min sambo inspringande och sa: "Det brinner! Det brinner!" Då såg vi att det började ryka i hallen hemma hos oss också.

– Så vi bara tog på oss och sprang ner här nere. Sedan stod vi här nere och tog emot barnen när de hoppade. Han den yngste, stackaren, var så chockad när han hade hoppat så att han skulle springa in i huset igen. Så vi tog emot dem med filtar.

Var det flera grannar som sprang ut då?

– Ja, de flesta grannarna. För vi plingade på alla dörrklockor på vägen ner så att de skulle vakna. De hämtade madrasser från de som bodde här nere så att de skulle få ut barnen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".