Peter Sunde
"Jag har ingen idé om att kunna betala tillbaka det", säger Peter Sunde om skadeståndskravet och jämför med ett CSN-lån som man kan föreställa sig betala av. Foto: Felicia Frithiof
Sverige/Malmö

Peter Sunde ångrar ingenting

Peter Sunde: "Jag tycker om att trolla folk"
8:01 min

Han betraktas av en del som en pionjär som varit med om att revolutionera internet. Av andra som en kriminell. Själv ser Peter Sunde sig som både "ett humoristtroll och väldigt seriös". Efter det nyligen avtjänade fängelsestraffet är han mer obstinat än någonsin.

Han tar det med ro. Både pricken i belastningsregistret och skadeståndskravet hos Kronofogden på ungefär 100 miljoner kronor. När det gäller det förra inser han att han är privilegierad.

– Jag skäms lite över att jag inte spenderat mer tid på just att hjälpa folk som sitter i den situationen som jag gjorde. För det är riktigt illa i svenska fängelser.

Men för sin egen del är han i egenskap av "36 år gammal, vit, man som avtjänat ett fängelsestraff de flesta tycker gör en intressant" bryr han sig alltså inte om belastningen.

– Det betyder väl bara att man levt lite. Min advokat, Peter Althin, sa en gång till mig att det finns två typer av människor i Sverige. De som har blivit åtalade, och de som inte blivit åtalade - än.

Han menar att det kan finnas en direkt samhällsnytta i att utmana dess gränser, även om det leder till en dom för egen del.

– Jag ångrar ju ingenting jag gjort. Jag ångrar kanske mest att Gottfrid (Swartholm Varg) inte hade krypterat sina laptops så att det kom fram en massa onödiga e-postkopior.

Peter Sunde har inga planer på att ställa sig i kön på Arbetsförmedlingen nu när han är ute. Han återkommer till att han är privilegierad - han kan skapa sina egna jobb.

Men vilka planerna är? De vill han helst inte avslöja.

– Jag vet inte riktigt om jag vill prata om dem, för då måste jag göra dem. Det är en sak jag lärt mig, att så fort jag öppnar munnen och säger vilket projekt jag håller på med så kommer det jättemycket folk som vill hjälpa till. Det är jättetrevligt, men det blir ett tvång också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".