Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Hanna Thomé, vänsterpartistiskt kommunalråd i Malmö. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio
3 av 3
Hanna Thomé (V). Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio
Malmö

Synagogan stängslas in

"Det finns en hotbild"
0:21 min

Runt synagogan i Malmö sätts just nu upp ett stängsel. Anledningen är de hot som den judiska församlingen och byggnaden utsätts för, något som också var ämne för SVT:s Uppdrag granskning igår kväll.

– Det är inte trevligt. Det skulle vara bättre att inte behöva ha stängslet och att inte behöva vakter, säger Jehoshua Kaufman som är nyvald ordförande för Judiska församlingen i Malmö.

– Men det finns en hotbild mot församlingen och byggnaden.

I programmet vittnade företrädare för församlingen om de trakasserier som judar möter på Malmös gator. Och när SVT:s reporter själv tog på sig kippa och gick ut fick han också ta emot glåpord.

– Programmet var bra. Det satte fingret på en del väldigt viktiga saker. Och det var skrämmande. En bild av Malmö som jag inte tycker om men som är verklig, kommenterar Jehoshua Kaufman.

Vänsterpartiets kommunalråd Hanna Thomé var med i programmet och chattade också med tittarna efteråt. 

– Det är fruktansvärt och alldeles oacceptabelt att människor i Malmö inte kan visa vem de är när de är i vårt offentliga rum. Här har vi alla ett stort ansvar. Kommunen har ett ansvar, och vi jobbar mycket med de här frågorna.

– Och polisen har också ett stort ansvar.

Dessutom visar en ny rapport att Malmös ungdomar är mest toleranta i landet, påpekar Hanna Thomé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".