Råtta under en bil.
Anticimex får in fler anmälningar om råttor. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Skåne

Bäst råttsanera före bygge

Hör Ola Severin om problemen kan minskas
0:45 min

Råttproblemen hade minskat om man i god tid innan ett bygge inleds sanerat det tänkta byggområdet. Det menar Anticimex som efterlyser bättre byggplanering.

– Det optimala hade varit om hade kunnat sätta ut de här smartfällorna ett par månader innan man börjar sätta grävskopan i marken och börjar oroa råttorna, säger Ola Severin arbetsledare på Anticimex.

Fler än 150 000 råttor har dödats sedan de så kallade spjutfällorna introducerades i Skåne för fyra år sedan. Men problemen med råttor har inte upphört, möjligtvis begränsats. När det byggs blir råttorna både skrämda och husvilla och söker sig in i fastigheter och upp ovan jord.

Anticimex menar att strategiskt utplacerade spjutfällor eller smarta avloppsfällor är ett enkelt sätt att förebygga råttproblem.

– Det hade ju varit en dröm om kommunerna hade planerat för då hade vi fått oerhört mycket mindre problem ovan jord, betonar Ola Severin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".