Anders Carlsson
Anders Carlsson under repetitionerna
Malmö

Tiggeri "ställs ut" i performance

"`Vi ska stå i ett rum på konsthallen"
1:43 min

Konst- och teatergruppen Institutet kommer att "ställa ut" människor som tigger i en performance. De har engagerat två EU-migranter, Luca och Marcela.

Uppförandet ska göras som en form av mänsklig installation, som handlar om hur vi förhåller oss till tiggeri.

– Vi ska stå i ett rum på konsthallen, säger Luca. 

Meningen är att de ska stå i positioner som de i vanliga fall gör när de tigger utanför en livsmedels-butik i Malmö.

De har varit i Malmö i drygt en månad, Marcela är gravid och på nätterna sover de vanligtvis i ett tält. De får betalt för att delta i utställningen och säger att de är positiva till projektet. Då kanske människor förstår deras situation, säger Luca.

Anders Carlsson är konstnärlig ledare för institutet. Han säger sig vilja fokusera på besökaren och hur den förhåller sig Luca och Marcela, men också hur vi förhåller oss till hela situationen med allt fler tiggare på våra gator

– Vi har skapat ett rum för reflektion över sin egen självbild i förhållande till en fattig, i det här fallet människor som tigger på gatorna.

Är det inte ytterst tveksamt att använda sig av tiggare för att förverkliga dina konstnärliga ambitioner?

– Här vet jag inte var som är konstnärlig ambition och vad som är att jag kan bli otroligt frustrerad och känna politisk vanmakt.  

– Jag tycker själv att det är etiskt komplicerat. Å andra sidan om man gör konst av en fråga som faktiskt är viktig att diskutera i samhället, så är det ju också ett bidrag till den debatten, och den är viktig för att hitta lösningar på sikt, säger Anders Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".