Foto: Leif R Jansson/TT
Foto: Leif R Jansson/TT

Konspirationsteorier om cigaretter

"En hälsning till de som vet”
3:53 min

När jag var tonåring gick det många rykten om cigarettmärken. Det hette att Marlboro ägdes av Ku Klux Klan, den amerikanska rasistpöbeln. Beviset för detta var att layouten på cigarettaskarna, med olika röda fält, med lite fantasi såg ut litegrann som tre K.

Hela den här veckan har jag pratat om olika konspirationsteorier. Vi har pratat om människor som trodde att Paul McCartney var död fast att han levde, som trodde att Bob Dylan försågs med heroin av FBI för att han inte skulle stoppa Vietnamkriget och som är övertygade om att Pink Floyd gjorde skivan ”Dark side of the moon” som soundtrack till Trollkarlen från Oz – eftersom skivan och filmen hänger ihop litegrann.

Det är ju ofta det där med ”litegrann” som är nyckelordet när det gäller konspirationsteorier. Det verkar stämma litegrann. Tittar man väldigt väldigt noga på den här bilden så ser det litegrann ut som om bilden rör sig. Och det kanske betyder att bilder kan röra sig? Det kanske betyder att det finns någon som styr alla rörliga bilder? Det kanske är FBI? I samarbete med frimurarna och feministerna?

Det finns de som förnekar månlandningen och är helt övertygade om att Neil Armstrong och gänget istället landade i en amerikansk öken. Ett av tecknen på detta är att den amerikanska flaggan som astronauterna satte ner fladdrar – och det finns ju ingen vind på månen! Man kan se det där fladdret på en av stillbilderna som togs. Återigen: om man tittar noga. Då ser det litegrann ut som om flaggan fladdrar.

Det finns de som är fullkomligt övertygade om att Palmemordet utfördes av Lisbeth. Lisbeth Palme skulle då ta med sin man och äldste son på bio och sen ha lejt någon som stod redo utanför biografen att skjuta dem på håll. Motivet är lite varierande, men en del menar att Lisbeth var trött på Olof eftersom han aldrig var hemma. Det låter så konstigt – att nån skulle låta skjuta nån för att nån inte är hemma – att man inte riktigt orkar svara.

En vän till mig var i USA och träffade en gammal hippie som vägrade använda sedlar. Det var inte så farligt nu när det finns kort, men det hade varit väldigt jobbigt på sjuttio- och åttiotalen. Skälet att han inte ville använda sedlar var att han var helt övertygad om att silvertråden inne i sedlarna kopierar ens fingeravtryck. Min vän försökte säga att okej, även om det verkligen skulle sitta en liten kamera i varje tunn silvertråd i alla sedlar över hela USA så vet ju sedeln ändå inte vad du som håller i den heter. ”Det tar de reda på”, svarade hippien.

När jag var tonåring gick det många rykten om cigarettmärken. Det hette att Marlboro ägdes av Ku Klux Klan, den amerikanska rasistpöbeln. Beviset för detta var att layouten på cigarettaskarna, med olika röda fält, med lite fantasi såg ut litegrann som tre K. ”Men varför står det i den här boken att det är Philip Morris som äger Marlboro?” sa jag. ”För att det är hemligt att det egentligen är KKK”, sa folk. ”Men … varför har de då ändå skrivit ut tre K på paketet?” sa jag. ”För att det är en hälsning till de som vet”, sa folk. ”Men varför ska de hälsa till de som redan vet …”, sa jag men kom på att jag hade annat att fundera på.

Och så fanns Camel-paketen också. Cigarettmärket Camel har som sin logga en dromedar. Det fanns många historier om varför det var på det viset, men ingen lade fram den mest troliga: på engelska skiljer man inte i första hand på kamel och dromedar. Både dromedary camel och bactrian camel tillhör familjen kameldjur, camel.

Om Camel-dromedaren gick det också en massa andra rykten. I prickarna som utgör dromedarens s.a.s. skinn kunde man hitta en naken dam, en man med erektion, ett lejon och en karta. Och hittade man den där kartan och skickade in den till nåt huvudkontor så skulle man få gratis röka. Sa folk. En del sa det på allvar, en del sa det kanske mest för att ha nåt att säga.

Människans fantasi är oändlig. Får vi bara små bitar av information så kan vi pussla ihop det till vadsomhelst. En icke-viftande flagga på en stillbild betyder att månlandningen inte ägde rum. Tre K-liknande mönster på ett cigarettpaket betyder att Ku Klux Klan är inblandade. Nånting säger mig att vi inte har tömt ut det här ämnet. Vi återkommer nog snart i frågan om konspirationsteorier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".