Polisen undersöker skadorna efter explosionen vid bostadshus i Augustenborg i Malmö. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Polisen undersöker skadorna. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Malmö

Polisen ser mönster i sprängningarna

”Vi jobbar långsiktig och strategiskt”
3:09 min

Efter det senaste årets 20-tal sprängningar runt om i Malmö har nu polisen börjat se ett mönster mellan flera av de olika sprängningarna.

– Vi kan se flera mönster på olika sätt, men det tillhör det polisarbetet som vi inte gärna berättar om för att kunna lagföra personer som begått de här brotten, säger Ewa-Gun Westford, polisinformatör.

Det är dock för tidigt att koppla samman nattens sprängning med de övriga.  Under morgonen genomförde polisen en teknisk undersökning för att säkra eventuella bevis och eventuellt koppla den till andra sprängningar.

– Det kan man konstatera för morgonens sprängladdning är att det var en mindre och att ingen människa kom till skada.  Nu söker vi kontakt med människor som sett och hört saker, nu ska vi ta reda på vilka som bor i området och vilka som brukar röra sig där, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen har försökt kontrollera men inte kunnat hitta någon känd hotbild mot någon av de som bor i huset.

– Det är för tidigt att säga om vi kommer lösa nattens sprängning, men vi jobbar långsiktig och strategiskt med alla sprängningarna, säger Ewa-Gun Westford.

Det senaste året har Malmö drabbats av ett 20-tal sprängattentat. Vid två tillfällen har målet varit tingsrättens lokaler i Rättscentrum, vid tre tillfällen ett bostadsbolags kontor i Rosengård. Även privatpersoner och restrunager har drabbats

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".