Laboratorium.
Laboratorium. Foto: Scanpix

Bröstmjölksprotein kan rädda liv

Forskare: Skulle kunna hjälpa patienter redan om några år
2:05 min

Ett protein som finns i vanlig bröstmjölk kan bli ett nytt vapen mot antibiotikaresistenta bakterier.

Lundaforskare har  funnit att bröstmjölksproteinet gör resistenta bakterier känsliga för antibiotika som idag inte har någon effekt.

– Den visar sig kunna känsliggöra antibiotikaresistenta bakterier för de antibiotika de är resistenta mot, säger Anders Håkansson är professor vid institutionen för translationell medicin vid Lunds universitet.

Mycket förenklat kan man säga att bröstmjölksproteinet gör att bakterien släpper sin resistens. Det innebär att sjukdomar som idag inte har någon behandling skulle kunna behandlas med vanlig antibiotika och den negativa spiralen med ökad antibiotikaresistens i världen kan brytas.

Bröstmjölkproteinet, som kallas för hamlet, upptäcktes i Lund för drygt 20 år sedan och då visade sig kunna döda cancerceller, men lämna friska celler i fred.

Det nya nu är att hamlet inte bara dödar cancerceller utan också gör resistenta bakterier sårbara. Forskarna skall nu koncentrera sig på två typer av bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika: det är dels pneumokocker som orsakar lunginflammation och dels tuberkulosbakterier. Det här är bakterier som dödar miljontals människor varje år.

– Det är ett stort problem på olika ställen av världen, speciellt i Afrika och Asien. Vad gäller pneumokocker dör ungefär 1,6 miljoner människor mest barn.

Resistenta bakterier som orsakar tuberkulos dödar runt två miljoner människor om året. Forskargrupper i Sverige och USA inleder nu laboratorieförsök och förhoppningen är att resultaten skall leda till en behandling som innebär att patienter får andas in en blandning av bröstmjölksproteinet Hamlet och vanlig antibiotika.

– Det är ett sätt för oss att kunna gå tillbaka och använda gamla antibiotika som inte fungerar längre.

Forskarna tror inte att test på människor behöver dröja särskilt länge, vilket annars är fallet då nya läkemedel utvecklas.

– Så det kan vara redan inom tre-fyra år som det skulle kunna komma till vissa patientpopulationer åtminstone.

Vad skulle alternativet vara för de här människorna?

– Ja, alternativet som det ser ut just nu är att de väntar på att dö i stort sett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".