Bo Wendt på ett kontor. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Bo Wendt ser risken att valdeltagandet blir lågt i omvalet. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Båstad

Vill inte ha omval i Båstad

Ordförande: Det här är orimligt
1:14 min

Bjärepartiet i Båstad begär att valprövningsnämnden ska ändra sitt beslut om att kommunalvalet i Båstad måste göras om.

Valprövningsnämnden tog beslutet sen det visat sig att rösträkningen i ett av Båstads valdistrikt blivit fel på grund av slarv.

– Vi tycker det är helt orimligt med ett omval i en hel kommun med 10 000 röstberättigade när det bara är ett valdistrikt som har felat, säger Bjärepartisten Bo Wendt som är ordförande i kommunstyrelsen i Båstad.

När Länsstyrelsen kontrollräknade rösterna i kommunalvalet i Båstad hittade man 27 Sverigedemokratiska valsedlar som av misstag skickats med. Kommunen har förklarat att det berodde på att man i strid mot reglerna använt valsedlar som kladdlappar.

Bo Wendt tycker att valprövningsnämnden antingen ska godta förklaringen, eller ändra sitt beslut så att valet bara behöver göras om i det valdistriktet där det blev fel.

Han menar att ett omval i hela kommunen blir orimligt dyrt och dessutom är han rädd för att valdeltagandet blir lågt.

– Inför ett riksdagsval så är det en intensiv debatt och då går folk och röstar i kommunalvalet också, säger Bo Wendt. Vi kommer inte att få något fokus alls på det här valet. Det är förfärligt ur demokratisk synpunkt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".