Gymnasieeleverna Julia Åkesson, Tobias Rosqvist, Zainab Zarakit och Roy Karlsson i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Julia Åkesson, Tobias Rosqvist, Zainab Zarakit och Roy Karlsson Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
#unggranskning

Forskare: Jämställdhet minskar våld

Forskare: "Attityder kan förändras"
3:34 min

Unga män som är kritiska mot jämställdhet och har en traditionell syn på hur en man och en kvinna ska vara har mer än tre gånger så ofta begått våldsamma handlingar, enligt en undersökning. Genom att få dem mer jämställda så kan man också minska våldet bland unga i samhället, enligt forskare.

En traditionell syn på hur man som kille eller tjej ska vara ökar risken för att personen som tycker så ska begå våld, visar en undersökning som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, före detta Ungdomsstyrelsen, har gjort.

– Det kan vara allt ifrån att vara taskig mot någon till slag eller knuffar eller sexuella trakasserier. Många gånger kanske vi tänker att det här är ett problem som finns bland vuxna, men våld finns ju bland barn och unga i väldigt hög utsträckning, säger Magnus Loftsson, psykolog med inriktning på barns utsatthet för våld i skolan.

I undersökningen har ungdomar fått svara på olika frågor om våld och kränkningar och vad de tycker om jämställdhet samt vilka roller som tjejer och killar kan tänkas ha i samhället.

Resultatet visar att de killar som är negativa till jämställdhet och har stereotypa föreställningar om könsroller löper 3,2 gånger så stor risk att använda sig av våld och kränka andra. För tjejer är risken 2,5 gånger så stor.

Elev inte förvånad

Zainab Zarakit som går tredje året på en gymnasieskola i Malmö är inte förvånad över sambandet. Hon och klasskompisen Julia Åkesson tycker att det förväntas olika saker av killar och tjejer i samhället idag.

– Det förväntas typ att man ska ta hand om barnen och laga mat, "make me a sandwich-typen", säger Zainab Zarakit.

– Jag tycker det är mer att kvinnorna anses vara de som ska ta hand om hem, barn, och männen ska försörja kvinnorna, jobba och sådant. Jag tycker det är sjukt fel, säger Julia Åkesson.

Ser en förändring

Men Tobias Rosqvist som också går tredje året i gymnasiet tycker att samhället har blivit mer och mer jämställt mellan kvinnor och män.

– Det finns ju säkert fortfarande olika ideal för hur en man och en kvinna ska vara, men med tanke på att vi har gått så långt i utvecklingen så tror jag att det har förändrats väldigt mycket och att man ser mindre på det nu, säger han.

Undersökningen är gjord på unga mellan 16 och 25 år, den ålder då en stor del av alla våldsbrott begås. Och faktorer som om du bor i en storstad eller inte, om dina föräldrar är akademiker eller inte och om du har utländsk bakgrund eller inte spelar ingen roll för resultatet.

Attityder kan ändras

Att ändra på föreställningar om stereotypa könsroller och därmed också minska våldet i samhället är en relativt enkel uppgift, enligt forskaren Magnus Loftsson.

– Det finns många exempel som visar på att det här fungerar. Man kan förändra attityder som till exempel våldtäktsmyter som man brukar kalla det - alltså sådana idéer om att tjejer får skylla sig själva om de blir våldtagna eller överhuvudtaget negativa attityder till våld eller genus. När man förändrar sådana genusattityder så minskar också våldet, både användning och i viss mån utsattheten för våld, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".