Akademiska sjukhuset i Uppsala. Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Akademiska Sjukhuset i Uppsala är först i Sverige med att testa en ny metod för att ta bort smärtsamma muskelknutor i livmodern, så kallade myom. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Sverige

Ny metod för att ta bort myom

"Har haft nästan konstant blodbrist"
2:35 min

En ny icke-kirurgisk metod för att ta bort smärtsamma muskelknutor i livmodern, så kallade myom, prövas nu på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vanligen behövs omfattande kirurgiska ingrepp för att ta bort myomen och ibland tas hela livmodern bort. Nu försöker man istället värma bort muskelknutorna med ultraljud, vilket är betydligt lindrigare för kvinnorna.

Anna som länge haft rikliga menstrautionsblödningar blev den första patienten i Sverige som fick delta i försöket:

– Jag hade symptom och har haft nästan konstant blodbrist eftersom jag haft så kraftiga blödningar. Sen har det ju varit ett problem att jag fått springa på toaletten väldigt ofta. Men jag har aldrig kopplat det till ett myom förrän jag fick veta det.

Att bränna bort myomen med ultraljud utan att patienten behöver genomgå en operation, har använts ett tiotal år i Europa. Det här är första gången man prövar den i Sverige i ett samarbete mellan kvinno- och röntgenavdelningarna på Akademiska sjukhuset.

Professor Håkan Ahlström är en av de ansvariga för den kliniska studie som ska undersöka om ultraljudsmetoden kan introduceras i Sverige:

– Man kombinerar magnetkamera med ultraljud som används för att bränna bort vävnaden. Med magnetkamerans hjälp lokaliserar vi myomet, sen ser vi till att temperaturen blir tillräckligt hög i myomet, men inte i de omkringliggande vävnaden, säger han.

Annas läkare konstaterade att hennes myom var ungefär tio centimeter i diameter och låg på framsidan av livmodern. Det skulle vara möjligt att behandla med den nya tekniken och hon fick frågan om hon var intresserad:

– Det är klart att jag var det. Alla alternativ till att genomgå kirurgi var ju oerhört attraktiva.

Alla kvinnor med besvärande myom kan inte behandlas. De måste vara lagom stora och ligga nära hudytan för att behandlingen ska lyckas, säger Håkan Ahlström:

– Ja det är ju framförallt kvinnor innan menopausen som har ett eller flera myom som inte är större än tolv centimeter i diameter. Och så måste de vara lokaliserade alldeles intill bukväggen, så det finns en del begränsande faktorer.

Och Anna blev nöjd med behandlingen:

– Jag var ju ganska nervös, även om det inte var kirurgi, men jag skulle ju bli första patienten i Sverige. Men det var enormt lindrigt. Det jobbigaste var att ligga på mage så länge, så det kändes i ryggen. Men själva behandlingen var näst intill smärtfri. Och jag kunde gå därifrån samma dag och jobba dagen därpå.

Nu är det en månad sedan lite drygt. Hur mår du?

– I dag mår jag helt bra kan man säga. Redan nu är det lite mindre blödningar men full effekt får jag först om sex månader. Jag är väldigt glad att jag slipper ha ett stort sår och ha blivit av med min livmoder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".