Peter Johansson i butiken
1 av 2
Peter Johansson i radiobutiken han driver i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers / Sveriges Radio
Krossat fönster
2 av 2
Foto: Claudio Bresciani / TT
Helsingborg

Radiohandlaren som fick nog

Radiohandlaren: "Det känns som att polisen redan har kapitulerat"
3:19 min

Efter flera inbrott och en sprängning med omfattande skador under 2014 har ägarna till Radiocity Audio Video i Helsingborg reagerat genom att skriva ett öppet brev till stadens politiker. Delägaren Peter Johansson kräver att brotten utreds bättre.

Läs ett utdrag ur det kritiska brevet här.

Senast det begav sig var natten till nyårsafton. Någon försökte spränga sig in i butiken. Inbrottsförsöket misslyckades, men skadorna var så stora att förlusten för butiken blev kännbar.

– Då hängde det inredning ner från entrétaket, det hängde strömförande kablar, högtalare, lampor, allting var söndersprängt helt enkelt. Men det värsta var när jag kom in i butiken. Då låg det glas precis överallt. Det var så mycket glas så vi kände att vi kan inte ens en gång öppna, för man måste ju ha säkerhet för kunderna, säger delägaren Peter Johansson.

"Det känns som att polisen redan har kapitulerat"

Han beskriver irritationen över vad han uppfattar som att polisen har gett upp på förhand. Först skickar de en ärenderapport, någon timme senare en rapport om att förundersökningen har lagts ner.

– Det känns ju inte riktigt rätt för oss som har drabbats. Det känns ju som att polisen redan har kapitulerat mot brottsligheten. Och som vi skriver i vårt öppna brev, nu kanske vi måste kapitulera mot brottsligheten. Och det var ju ingenting vi hade kunnat drömma om för några år sedan.

Ilskan är tydlig i detaljerat brev

Peter Johansson förklarar att ilskan var så stark att han fick vänta med att sätta sig och skriva det öppna brevet till stadens politiker. Till sist tyckte han att det blev sakligt nog för att skicka iväg. I detalj beskriver brevet hur polisen till synes inte har bemödat sig med att säkra någon bevisföring vid något av inbrottsförsöken.

Därefter följer en rad kritiska frågor riktade till polis och politiker i Helsingborg:

Vi ställer oss frågan: måste människoliv spillas för att Polisen ska frångå sina slentrianmässiga utredningar? Eller måste brottet riktas mot Polisen för att nå högsta prioritet? Har kriminaliteten i Helsingborg nått en sådan omfattning att Polisens resurser inte räcker till? Vad säger ansvariga politiker och framförallt: hur ser åtgärdsprogrammet ut (för ett sådant måste väl ändå finnas?) för att vända utvecklingen? Läget är akut och det krävs krafttag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".