Anna Frykstam, Pelle Lindsjö, Daniel Rönsholdt och Anna Lindberg. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Anna Frykstam, Pelle Lindsjö, Daniel Rönsholdt och Anna Lindberg. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
#unggranskning

Jämställdhet engagerar på Malmöskola

Elev: "Könet gör inte människan"
4:11 min

Mer jämställdhet i svenska skolor leder till mindre våld bland unga, enligt en undersökning. Ett projekt som inriktat sig på just jämställdhet har nyss dragit igång på Nya Malmö latin gymnasieskola.

Var med i diskussionen på #unggranskning Är du beredd att ändra ditt beteende?

Tidigare rapporterade P4 Malmöhus om att en negativ inställning till jämställdhet leder till ökat våld bland unga. Enligt forskaren Magnus Loftsson går det att minska våldet genom att ändra ungas attityder. De här frågorna jobbar man med på Malmö latin gymnasieskola.

Det är förmiddag hos musiktreorna. Ämnena är genus och identitet, hur man är och hur man får vara, förklarar läraren Susanne Ekentoft för klassen.

– Jag tänker att vi kan bli tre grupper här idag och jag tänker att ni ska få jobba med begrepp. Ni ska forma grupper med begreppen där ni själva ska sätta temat på gruppen. Varför väljer ni till exempel att sätta genus och makt tillsammans?

Susanne Ekentoft drar igång det här projektet efter att ha utbildats till en så kallad genuspilot av genuspedagoger i Malmö stad.

– Om vi ska uppnå ett samhälle där man får vara den man är, så måste det börja i skolan. Det är en jättebra grogrund för att börja fundera över de här sakerna, och eleverna är väldigt intresserade. Får man inte uttrycka det i en skolmiljö, då går man miste om någonting.

Ganska snabbt tar diskussionerna i de olika grupperna i klassrummet full fart. Innan eleverna placerar begreppen i olika grupper så diskuterar de vad de betyder.

– Normen är att det bara finns två kön, att det antingen är man eller en kvinna, och då stöter du bort alla andra identiteter, så för att kunna inkludera alla så måste du förstå vissa begrepp, så det är jättebra att vi lär oss de här begreppen, säger Daniel Rönsholdt.

Han och de andra i gruppen säger att det är bra att projektet har startat.

För att det behöver tas upp. Identitet och transfrågor är något som är ganska bortglömt, eller det är inte bortglömt, det börjar komma upp mer och mer nu, men det har inte varit så aktuellt innan. Så det måste också tas upp och bli en aktuell fråga, säger Anna Frykstam.

Men det finns även de som inte håller med om att skolorna ska fokusera på de här sakerna, det är något som gymnasieläraren Clara Lindberg har märkt av.

– Vi brinner för detta, detta är någonting som vi tycker är väldigt viktigt. Men det är någonting som inte alltid tas med öppna armar på alla skolor. Så vi har fått lite att fundera på, dels på hur vi löser det praktiskt i undervisningen, men också hur vi bemöter motstånd från eventuella kollegor.

Vid ett annat bord i klassrummet sitter det fem andra elever och sätter de olika genusbegreppen i olika grupper. Viktor Johansson menar att det finns flera olika sätt att se dem på.

– Det är väldigt stor del av konflikten, om jag säger maskulinitet så är det något annat för någon annan, säger han.

Jag har ibland fått höra att man är rädd för att för mycket fokus på genus och könsidentitet ska göra att vi urvattnar könen och alla blir likadana. Vad tycker ni om det argumentet?

– Jag tycker bara det är bullshit, för att folk är människor. Om man tittar på oss som sitter här, vi gillar olika musikstilar, vi har helt olika identiteter på vad vi gör, och det är väl det som gör människan. Könet gör inte människan, utan det är vad du gör och hur du tänker, säger Louise Siecke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".