En kille i Danmark hjälper Kamilla Ryding att läsa vad det står på ett kvitto. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
1 av 2
Kamilla Ryding. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
Danmark

100 000 hjälper synskadade främlingar

"Jag tror att det finns många goda människor i världen"
1:25 min

För synskadade personer kan det vara svårt att veta om mjölken gått ut eller om en lampa i ett rum är tänd eller släckt. Men nu är hjälpen bara en app bort.

Det är sen eftermiddag och det sista ljuset sträcker sig över Köpenhamns hustak. 29-åriga Kamilla Ryding sitter vid sitt matbord och sorterar kvitton, en omöjlig uppgift utan ett par seende ögon som hjälp. Hon plockar fram sin telefon och startar en app som ringer ett videosamtal:

– Ja hallå? Ja hej, jag skulle vilja veta vad det står på det här kvittot. Kan du se det?

Kamilla Ryding håller upp kvittot framför telefonen. Personen på andra sidan ber henne flytta det lite mer till vänster så att han kan se butiksnamnet högst upp på kvittot.

– Nu ser jag! Det är från Marathon Sport, säger han.

Kontakter över hela världen

Den synskadade ringer ett videosamtal till en slumpmässigt seende person som också är inloggad i appen Be My Eyes. I skrivande stund har den nästan 100 000 seende och 8000 synskadade användare.

Appen har spridit sig till bland annat tysk-, fransk-, spansk- och engelsktalande länder. På så vis kan en synnedsatt person i Sverige få hjälp mitt i natten av en person som bor i en annan tidszon, till exempel Nya Zeeland. Enda förutsättningen är att de talar samma språk.  

– Vi har inte fokuserat på var folk bor, utan på vilket språk de talar. Om du är svensk men också kan prata norska eller engelska så kan du lägga till det som ett extraspråk, säger Hans Jörgen Wiberg som har uppfunnit appen.

Underlättar små ting i vardagen

Det började för två år sedan när han upptäckte hur smidigt videosamtal via telefonen är. Han är själv ingen apputvecklare, men lider av synnedsättning. Idén till att utforma funktionen som en app för synskadade föddes. Just den mellanmänskliga kontakten skulle vara nyckeln.  

När Kamilla Ryding ska laga mat brukar hon ibland använda appen för att veta om en burk innehåller kokosmjölk eller krossade tomater, eller om mjölken passerat utgångsdatum.

– Det finns många små ting i världen som underlättas genom att komma i kontakt med någon som kan se, säger hon.

Kan hota integriteten

Synskadades Riksförbund i Sverige har en lista över olika anpassade appar på sin hemsida. Joachim Kåhlman är ombudsman där och han säger att det kan finnas integritetsproblem med Be My Eyes.

– När man använder den här appen så har man ju ingen aning om vem man har i andra änden. Tänk om man råkar ha kreditkort liggandes framme eller inte är helt påklädd, säger han.

Just att använda appen vid känsliga situationer, som att fråga om mediciner eller visa sitt kreditkort, avråder Hans Jörgen Wiberg starkt. I de situationerna rekommenderar han att ta hjälp av en närstående.

Bygger på medmänsklighet

Den dansktalande mannen undrar om det är något mer Kamilla Ryding vill ha hjälp med. Hon tackar och de lägger på. Det hela är över på någon minut.

På appens hemsida tickar siffrorna över antalet seende som registrerar sig snabbare än de som registrerar sig som synnedsatta. Hur kommer det sig att så många människor vill hjälpa synskadade i deras vardag? Hans Jörgen Wiberg har en teori:

– För att jag tror att det finns många goda människor i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".