#UNGGRANSKNING

Deras nya sajt ska göra Malmö mer jämlikt

3:01 min

För den som vill engagera sig i jämlikhet och mänskliga rättigheter i Malmö kommer det snart en ny webbplattform på nätet som gör det lättare att orientera sig. Jämfört med sociala medier där alla ämnen blandas med varandra ska sajten bara fokusera på Malmös jämlikhetsarbete.

Tanken med webbplattformen Agenda Jämlikhet är att underlätta för den som vill engagera sig i olika jämlikhetsfrågor. Ett annat mål är att få upp en dialog och möjlighet till samarbete organisationerna emellan. I Göteborg har sajten funnits i drygt ett år och det är med hjälp av pengar från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som den nu ska starta i Malmö.

– Jag tycker behovet är jättestort av en sådan här typ av plattform i Malmö, för det är verkligen svårt att hitta vad som händer. Till exempel någon som tidigare inte har varit engagerad som vill bli det, det är ganska svårt faktiskt att hitta var man ska börja någonstans, säger Anna Fock, den nya samordnaren i Malmö.

Många vill vara med

Hela 150 organisationer som på något sätt jobbar med jämställdhet, antirasism eller mänskliga rättigheter i Malmö har visat sitt intresse för att vara med i webbplattformen. Samordnaren Anna Fock träffar nu de intresserade organisationerna inför lanseringen av plattformen i mars.

– Mitt intryck av Malmö är att det händer så otroligt mycket, det finns så otroligt många olika grupper som håller på med jämlikhetsfrågor på många olika sätt. Det här är ett sätt att få syn på den aktivitet som finns.

Allt på ett ställe

Annars är det sociala nätverk på nätet som brukar vara en arena för olika initiativ och aktiviteter, men personerna bakom satsningen skräms inte av konkurrensen. Den här sajtens styrka är att man har allt samlat på samma ställe och att det inte blandas med en massa andra ämnen. Dessutom så ser man mer än bara det som ens vänner på nätverket engagerar sig i, säger Anna Fock. Hon hoppas att det ska bli den självklara platsen att finnas på för organisationer som arbetar med dessa frågor.

– Jag ser framför mig att när det här han lanserats så kan man gå in på sidan och se, det händer säkert två-tre saker varje dag minst i Malmö som vem som helst kan ta del i - vilka saker vill jag göra idag, hur vill jag vara med och engagera mig.

Hur ska ni göra för att nå ut till bredare grupper av människor som inte redan är involverade i den här typen av engagemang i Malmö?

– Våra organisationer finns på väldigt, väldigt många olika ställen i Malmö. Det är ju 150 organisationer som vi har kontaktat så det är nog väldigt, väldigt brett var det här engagemanget finns, säger Anna Fock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista