Foto: Jockel Finck/TT
Foto: Jockel Finck/TT
Malmö

Judith Popinski överlevde Auschwitz

Överlevare: ”Viktigt att tänka på vad hatet kan göra”
7:39 min

Judith Popinski kom till Auschwitz den 19 augusti 1944 och släpptes fri för exakt 70 år sedan.

– Jag kom från Auschwitz i oktober 1944. Till gettot i Lodz kom jag 1939. Vi var 200 000 på en mycket liten yta. Det var hunger och nöd. Folk dog som flugor. De som arbetade fick lite soppa på arbetsplatsen, barn och gamla fick inget, säger Judith Popinski.

Hon var 16 år när hon kom till Lodz och deporterades sedan till Auschwitz 1944, utan att de visste vart de skulle. Hon hade hört rykten om skorstenar som brann dygnet runt., men avskärmat sig från dem.

– 70 000 deporterades till Auschwitz och 7 000 överlevde.

Varför är det så viktigt att minnas den här dagen?

– Vi överlevande i Malmö bildade en grupp för att berätta om detta i skolorna. Till slut så enades vi att lyfta fram dagen för befrielsen av Auschwitz. Och det var förre statsministern Göran Persson som lyfte fram dagen, säger Judith Popinski.

Idag är det tre kvar i hennes grupp av överlevare som kan och orkar berätta om vad som hände.

Idag är det den 27 januari, och 1945 samma datum befriades fångarna på Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. Förintelsens minnesdag instiftades därför av den svenska regeringen och uppmärksammas varje år sedan 1999,

2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag över förintelsens offer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".