Mordplatsen på Sveavägen i Stockholm 25 år efter mordet på Olof Palme. Foto: Victor Lundberg/TT
Mordplatsen på Sveavägen i Stockholm 25 år efter mordet på Olof Palme. Foto: Victor Lundberg/TT
Kalle och tankefabriken

Konspirationsteori: Palmemordet

"Ohyggligt många spår och trådar och teorier"
4:31 min

Förra veckan pratade jag om konspirationsteorier, ett fenomen som det är ganska lätt att fascineras av. Jag förstår varför många konspirationsteorier uppstår.

 Det är inte bara för att folk röker hasch utan det är också för att olika regeringar och underrättelsetjänster och storföretag faktiskt har begått obegripligt onda handlingar genom historien.

Jag menar, det är faktum. Och har en regering bevisligen gjort något ohederligt någonstans så borde ju en annan regering kunna göra något annat ohederligt någon annanstans. Och sitter man och tänker för mycket på det här så börjar man också se samband mellan olika regeringar, och mellan en massa andra institutioner, samband som kanske inte alltid finns.

I Sverige är det ju en händelse som tveklöst föranlett flest konspirationsteorier: Palmemordet 1986. Eftersom polisen inte lyckades lösa fallet så dök det upp högvis med så kallade privatspanare som menade att de måste kunna göra ett minst lika bra jobb som polisen. Och det var svårt att säga emot.

Det finns ju ohyggligt många spår och trådar och teorier om Palmemordet. En vän till mig har något som heter Palmemordspodden. I varje avsnitt pratar han och en gäst om ett spår i Palmeutredningarna. Han är vid det här laget uppe i sextio avsnitt.

Två av de flitigaste privatspanarna kom båda från SVT faktiskt. De var från början journalister och gjorde efter vad jag förstår goda insatser som sådana en gång i tiden. Och de fortsatte vara bra på att gräva. Men med tiden tappade de nog lite grann omdömet i sin besatta jakt på Palmes mördare. Som spanare är det bra med lite fantasi men dåligt med mycket fantasi.

Den ene av dem jag pratar om heter Sven Anér, som länge var en mycket flitig samlare av all slags information om Palmemordet. Han gav under många år ut nyhetsbladet Palme-nytt, där han rapporterade om hur polisens arbete fortskred. Så småningom tröttnade han på att leta konspirationer på Sveavägen. Då började han istället ge ut Estonia-bladet och leta konspirationer i Östersjön.

Den andre före detta SVT-journalisten, sedermera Palmespanaren hette Lars Krantz. Han blev med tiden en klassisk konspirationsteoretiker som såg just konspirationer, komplotter, hemliga sammansvärjningar precis överallt.

Han drev bland annat sajten nationalmordet.nu. Den finns inte längre eftersom Krantz är död, men det var en av de mest späckade hemsidor jag någonsin varit inne på. Och där drev denne Krantz tesen att det i själva verket var Lisbeth Palme som, i samråd med sonen Joakim och makarna Palmes livvakt, lossade det dödande skottet. Helt ensamma var de tre heller inte eftersom de handlade på uppdrag av – bland annat – den feministiska rörelsen Grupp 8 och scientologerna, som i sin tur hade förgreningar åt de mest oväntade håll. Och nu citerar jag från Lars Krantz gamla hemsida:

"Mycket tyder på att scientologerna ingår i ett nätverk med andra maktorganisationer som frimurarna, feministerna, judiska lobbygrupper, homosexuella, Rotary, diverse kyrkor och frikyrkor, adel och kungahus."

Och det är här konspirationsteoretiserandet blir så fascinerande. Den här Krantz, som nog dessvärre tappade omdömet en smula med åren, såg verkligen samband mellan alla samhällets institutioner. Han menade alltså att kungahuset, adeln och frimurarna samarbetade med feministerna och homosexuella, ivrigt påhejade av kyrkor och frikyrkor.

Vad han egentligen sa var: alla är skyldiga utom jag.

Om detta skulle stämma, att alla är medskyldiga till Palmemordet, så skulle det bli så fruktansvärt komplicerad att ordna rättegångar – om både åklagaren och försvaret och domaren är medskyldiga. För att inte prata om hur svårt det skulle bli att sätta den skyldige i fängelse, eftersom väl fängelsedirektörerna också är medskyldiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".