Migrationsverket Malmö nya lokaler
Migrationsverket. Foto: Anna Bubenko / Sveriges Radio..
Malmö

Migrationsverket förlikades med DO

Diskriminerad: ”Betalar mig ett skadestånd på 75 000 kronor”
6:31 min

52- årige Tomasz Striner i Malmö fick inte det jobb hans sökte på Migrationsverket. Nu har Migrationsverket förlikats med diskrimineringsombudsmannen och medgett att Tomasz utsatts för åldersdiskriminering.

– Migrationsverket har godkänt att de har diskriminerat mig på grund av ålder. De kommer att betala mig ett skadestånd på 75 000 kronor, säger Tomasz Striner.

Det har varit många turer kring det här fallet och Tomasz har överklagat anställningsbeslutet två gånger samt anmält fallet till DO.

Diskrimineringsombudsmannen kunde, när de tittade på fallet, visa att trots att Tomas är jurist med mångårig erfarenhet inom liknande jobb i statlig myndighet, så blev han omsprungen av yngre nyutexaminerade jurister, som saknade den erfarenheten.

Tomasz var inte heller den enda i sin ålderskategori som sökt, trots det så var ingen som fick komma på intervju över 36 år. Och till slut så erkände Migrationsverket att det var åldern som gjorde att han inte fick jobbet och man kunde nå förlikning.   

Anmälningar när det gäller åldersdiskriminering som kommit in till DO har ökat varje år sedan 2009. Förra året kom det in 317 anmälningar. Av dem handlade 144 om att man blivit diskriminerad i arbetslivet på grund av sin ålder.

Annars kan det handla om pensionsregler, hur man blir bemött av myndighetspersonal, åldersgränser när det gäller varor och tjänster och tillexempel bank och butiksärenden, om man får låna pengar trots att man är äldre. Det kan också handla om hur man bemöts i sjukvård och socialtjänst och när man kanske söker en utbildning.

Det är inte ofta en anmälan leder till skadestånd eller förlikning. Förra året var det knappt en handfull av anmälningarna som ledde till att DO kom fram till att anmälaren faktiskt blivit utsatt för diskriminering på grund av ålder, och senare gick vidare med det och antingen stämde bolaget eller nådde en förlikning. 

En anledning till det kan vara att det i lagstiftningen finns möjlighet att göra undantag från förbudet mot åldersdiskriminering.

– Har man stora pensionsavgångar, så kan man ha rätt att välja yngre personer, så att alla inte går i pension samtidigt, säger Caroline Wieslander Blüsher, jurist på rättsenheten för arbetsliv hos diskrimineringsombudsmannen

En annan anledning till att så få anmälningar leder till något är att det är svårt att bevisa att det faktiskt är åldern som är anledningen till att man inte fått tjänsten.

Tomasz är så klart arg över att han hamnade i den här situationen. Han anser sig ha fördelen i att han är jurist och visste sina rättigheter. Han känner väl också att han fått bra hjälp från de kontrollinstanser vi har. Han fick ju rätt både hos statens överklagande nämnd, dit man kan vända sig om man känner att det inte gått rätt till i en rekryteringsprocess hos en statlig myndighet, samt hos DO som drev hans fråga.

– Man är rädd för repressalier. Det sprids om man går ut med sitt namn. Jag måste nu jobba med ett eget företag. Det behövs en förändring, säger Tomasz Striner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".