En raceway där man odlar mikroalger på avloppsvatten som cirkulerar runt. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
1 av 4
I racewayn odlas mikroalger på avloppsvatten. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Biogasanläggningen i Smygehamn Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 4
Biogasanläggningen i Smygehamn Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Annika Hansson och Matilda Gradin, miljöstrateger, Trelleborgs kommun. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
4 av 4
Annika Hansson och Matilda Gradin, miljöstrateger Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Trelleborg

Här får tången ny energi

Miljöstrateg: "Det är som en formel 1-bana"
3:49 min

På Biogascenter i Smygehamn har Trelleborgs kommun i flera år arbetat för att utveckla en metod för att förvandla stinkande tång på stranden till biogas. Man försöker också rena avloppsvatten med mikroalger. I kväll är det visning av centret.

– För att vara en relativt liten kommun satsar vi väldigt mycket på innovativa miljöarbeten, för att komma tillrätta med de miljöproblemen som vi ändå måste göra något åt, säger Annika Hansson, miljöstrateg i Trelleborg.

Gott om råvara

Vi är vid reningsverket strax utanför Smygehamn, där Matilda Gradin och Annika Hansson, miljöstrateger i Trelleborgs kommun visar runt. Alldeles vid reningsverket står tre runda cylindrar med toppiga tak, det är biogasanläggningen som invigdes förra våren, men som varit igång som försök sen 2011. Här görs biogas av en lokal råvara som det finns gott om här längs kusten, tång och alger.

– Upprinnelsen är att vi vill ta tag i det här med övergödningen av havet och att vi vill ta upp de näringsämnen som finns i tången och återföra dem till land och så att vi kan cirkulera näringsämnen istället för att hämta in handelsgödsel. Och så får vi ut en del förnyelsebar energi av det samtidigt som vi får en rötrest som vi kan använda som gödning, säger Matilda Gradin.

Letar kreativa lösningar

Tången och algerna läggs upp på betongplattor innan det kan läggas i hydrolystankarna. Sedan strilas vatten genom dem så att det blir en tvåstegsrötning där vatten går in till ett metanfilter där det bildas biogas. Biogasen som framställs ska så småningom användas för att värma upp reningsverkets processer är det tänkt, men så långt har man inte hunnit ännu.

– Det går bra att producera biogas från alger, det är inte helt enkelt men det fungerar och vi måste ju hitta kreativa lösningar för att kunna ställa om till förnyelsebar energi, säger Annika Hansson.

Soldriven avloppsrening

Lite närmare själva reningsverket pågår fler försök, här odlas mikroalger på avloppsvatten, en slags soldriven avloppsrening. Vi kliver in i ett containerliknande växthus med plastväggar, undan blåsten därute.

– Ja här är varmt och skönt så att mikroalgerna som bor här i vattnet ska trivas.

Vid dörren hänger en cylinderformad behållare med en grön tjock vätska i.

– Ja den är väldigt tjock med mikroalger, det är därför det ser så geggigt och grönt ut, det är bra.

Flera olika försök

I försöket har de testat olika reaktorer att odla algerna i, dels cylindern, dels ett avlångt plåtkar som står på golvet och som kallas för raceway.

– Den ser ut som en formel 1-bana där vatten cirkulerar runt, här växer mikroalgerna till på inkommande avloppsvatten, säger Annika Hansson.

Mikroalger istället för bakterier

Det är ett försök att effektivisera avloppsreningsprocessen, istället för att använda bakterier som bryter ner slammet ska mikroalger äta upp näringsämnena.

– Det betyder att vi kan använda mindre energi eftersom mikroalgerna kan producera sitt eget syre medan man måste syresätta bakterierna. Mikroalgerna kan vi sedan skörda efter hand och i sin tur använda i biogasprocessen, berättar Annika Hansson.

En raceway tar plats, vilket ledde fram till ett annat projekt i en container bredvid.

– Den ser också ut som ett växthus där vi testar att göra mer yteffektiv raceway, säger Annika Hansson.

Världsbäst på alger?

I kväll håller reningsverket öppet hus under rubriken "Trelleborg bäst i världen på alger?".

– Vi gör biogas från alger som kommer upp på stränderna och vad vi vet är vi de enda i Europa som gör det och vi har inte stött på några andra projekt som gör det i såpass stor skala som vi gör det, så det är där vi ligger före de flesta.

Under våren väntas politikerna i Trelleborg besluta om framtiden för biogasprojektet, som så här långt till stor del bekostats av bidrag från bland annat EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".