Kvinnomisshandel, en man misshandlar en kvinna. Model released. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT
Lund

Kommunen kan ta över skyddat boende

Styrelsen: "Vi har ingen kompetens för personal eller ekonomi"
4:25 min

Kvinnojourens skyddade boende i Lund hotas av nedläggning. Men det är inte ekonomin som sätter stopp utan att det inte finns några frivilliga som vill ta över ansvaret för boendet när den nuvarande styrelsen avgår. Nu funderar kommunen på att ta över.

– Det är många känslor men det har varit en process senaste halvåret, säger Agneta Idbohrn, en av dem som suttit med i Kvinnojourens styrelse i två år.

Hon är pensionerad socialarbetare och har under många år arbetat med våldsutsatta kvinnor och det var därför hon gick med i styrelsen för att bidra med den kunskap hon har.

– Efter ett tag förstod jag att det var inte min kunskap som behövdes utan vi skulle administrera personal och ekonomi i det skyddande boendet, berättar Agneta Idbohrn.

Det hölls ett medlemsmöte för att se om det fanns andra medlemmar inom Kvinnojouren som ville ta över det arbetet men det gjorde det inte.

– Jag har ingen kompetens för att hålla på med personal och ekonomi, säger Agneta Idbohrn. Därför läggs nu boendet med plats för sex kvinnor och barn ner.

Sven-Bertil Persson är vänsterpartist och ordförande i socialnämnden i Lund. Han håller med om att det kräver mycket av kvinnojouren att ha personalansvar.

– Eftersom det här också är biståndsärenden så är det rätt rimligt att det är kommunen som har hand om den praktiska delen också - det vill säga det skyddade boendet. Så jag tror det är en framgångsrik väg att gå, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".