Lund

Nya lungor gav henne livet tillbaka

Ingela Ahlm fick två nya lungor och är tacksam varje dag
4:24 min

Ingela Ahlm fick diagnosen cystisk fibros när hon var tre månader och trodde länge att det skulle bli hennes död men 2002 fick hon två nya lungor av en ung donator och för det är hon tacksam varje dag.

Transplantationen räddade hennes liv och hon är tacksam varje dag. Lustigt nog är sjukhuset nu också hennes arbetsplats.

Tänker du på det när du går runt på jobbet?
– Varje dag, jag är tacksam för att jag lever och för att jag kan jobba och må bra.

När hon kom upp i tonåren började hon förstå att hon skulle dö om hon inte fick några nya lungor och det var i den vevan som den första lungtransplantationen gjordes i Sverige.

– Då fick jag hopp, säger hon.

För Ingela Ahlm gick det fort. Hon fick sina nya lungor efter att ha stått i kö i tre månader och en vecka men det var känslofyllt att gå från dödssjuk till att få en ny chans.

– Det var mycket ångest och rädsla. Jag är ju gift och på den tiden var vår son bara 2,5 år, det var oerhört jobbigt eftersom jag inte visste om jag skulle klara mig men jag ville ju leva och se Andreas växa upp.

Vet du något om personen som donerade?
– Nej, jag vet att det är en ung person men mer än så får man inte veta och jag behöver eller vill inte veta mer, säger Ingela Ahlm.

Nuförtiden tänker hon inte så mycket på det.

– Jag är tacksam mot min donator varje dag och tänkte mycket på det i början och ville tacka de anhöriga men jag skrev ett tackbrev. Det kändes mycket bättre, även om de anhöriga inte har tagit del av det.

Hon tycker att alla borde gå in i Socialstyrelsens donationsregister och registrera sig.

– Det bästa är att man tar ställning, jag säger inte om det ska vara ja eller nej, men då slipper anhöriga att ta det svåra beslutet i den svåra situation som man kanske kommer till, säger Ingela Ahlm.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".