Hemlös persons tillhörigheter. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
Skåne

Slutrapport pekar ut bostadsbrist

Linda Evereus rapporterar
1:07 min

Hemlöshet måste börja ses som en strukturell brist på bostäder och inte bara ett socialt problem. Den slutsatsen har fler kommuner dragit under hösten, och nu bekräftar Länsstyrelsen i Skåne bilden i sin slutrapport.

Det är alla länsstyrelser i landet som de senaste tre åren haft uppdraget att stödja kommunerna i arbetet med att motverka hemlösheten och idag lämnas slutrapporter av det arbetet till regeringen.

Några av de saker som rapporten kommer fram till är att problemen med hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden finns i hela landet och att det finns ett stort behov av samverkan och erfarenhetsutbyte i landet.

I rapporten understryks också att hemlösheten alltför ofta individualiseras, och ses som ett socialt problem som socialtjänsten ska arbeta med.

Bristen på bostäder och obalansen på bostadsmarknaden i landet har gjort att hemlöshet kan drabba vem som helst, unga kommer inte in på bostadsmarknaden och bostadsproblem drabbar även människor med god ekonomi.

Bara en tredjedel av landets kommuner har riktlinjer för hur man ska arbeta med bostadsförsörjning, enligt rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".