Vanja Becarevic
Vanja Becarevic från Husdjurshjälpen Skåne tycker inte man ska springa efter djur på rymmen, däremot se var de tar vägen. Foto: Felicia Frithiof / Sveriges Radio
Skåne

Ett Missing People för husdjuren

"Tagen av hur mycket folk ställer upp för människor de inte känner"
8:07 min

Sedan starten för två år sedan har det ideella nätverket Husdjurshjälpen Skåne vuxit till närmare 8300 medlemmar i Facebookgruppen. Tillsammans letar de husdjur på rymmen. Under åren har det handlat om allt från hundar till hästar, berättar initiativtagaren Vanja Becarevic.

Hon beskriver själv sitt engagemang för andras bästa vänner som en ren slump.

– Jag hittade en efterlysning på Facebook, och då öppnades en helt ny värld. En värld där husdjur tyvärr försvinner, och ägare behöver hjälp. Det kan ju vara stulna husdjur, och det hade jag inte en aning om, att husdjur kunde bli stulna.

När gruppen får in en ny efterlysning börjar medlemmarna dela efterlysningen vidare både ditigalt och med hjälp av lappar till affärer och taxibolag. Sedan börjar sökandet - det kan vara upp till flera hundra som går ut och letar efter ett enda husdjur, enligt Vanja Becarevic.

Vilket är det vanligaste misstaget man gör när ens lilla älskling är på rymmen?

– Ja, det är väl att man kanske inte tänker på att den här hjälpen finns att få. Att man bara själv ger sig ut och inte tänker på att "jag måste få ut en efterlysning, jag måste kontakta polisen". För det är många som inte vet att man faktiskt kan anmäla sina försvunna djur.

Det finns många solskenshistorier - som den om den lilla dvärgspanieln som försvann utanför Höör och var borta i 76 dagar. Den överlevde på slaktavfall från en bonde och hade blivit väldigt förvildad - men blev sig själv igen. Men det händer förstås också att djuren inte hittas i livet. Men då kan matte eller husse åtminstone få ett avsked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".