Nupelda Gültekin, Felicia Blomqvist, Ivan Knezevic och Erik Levau går i åttan på Gunnesboskolan.
Nupelda Gültekin, Felicia Blomqvist, Ivan Knezevic och Erik Levau går i åttan på Gunnesboskolan. Foto: Anton Kalm / Sveriges Radio
Lund

Lundaelever om betyg: "Skönt att veta hur man ligger till"

Elev: "Får du bra betyg får du bra självkänsla och känner dig duktig"
6:04 min

Betygens inverkan på elevers kunskaper ifrågasätts i forskningen. Det visar Vetenskapsrådets sammanställning. Men Nupelda Gültekin, Felicia Blomqvist, Ivan Knezevic och Erik Levau som går i åttan på Gunnesboskolan i Lund tror att betyg är bra. I alla fall från sexan.

– Jag tycker det är okej med betyg, säger Ivan Knezevic.

– Det ställer ju mycket krav på eleverna. Och vi går ju i åttan, så vi ska ju ha betyg så att vi kommer in på något gymnasium, så det är ju bra, säger Nupelda Gültekin.

– Jag tycker det är bra med betyg, men det är svårare att få bra betyg nuförtiden, säger Felicia Blomqvist.

Alla fyra tycker att sexan är en bra ålder att börja få betyg.

– Då ser man liksom vad man ska kämpa i, säger Erik Levau. Det är slutet på mellanstadiet.

– Sen kommer ju sjuan, och det är svårare, säger Ivan Knezevic.

Felicia Blomqvist tycker att betygssystemet gör det svårt för de som får ett dåligt betyg att komma upp till ett bättre. Hon vet inte varför det är så, men att det kan vara ett problem.

– Det är jättekrångligt för dem. Om de väl ligger dåligt kommer de inte komma upp på ett bra tag, säger hon. Får du bra betyg får du en bra självkänsla och känner dig jätteduktig, men får du dåliga betyg så känns det ju inte bra för dig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".