Danska ungdomar på Husums skola i Brönshöj, Köpenhamn, förbereder sig inför skolvalet. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
1 av 2
Förberedelser inför skolvalet. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Danmark

Skolval ska få fler unga att rösta

Hör eleverna om första danska skolvalet
2:08 min

Bara 46 procent av 18-21-åringarna röstade i det danska kommunalvalet för lite mer än ett år sedan. För att öka det politiska engagemanget och viljan att rösta genomför idag Folketinget för första gången ett skolval över hela Danmark. 800 skolor deltar.

– Jag tycker det är spännande för politik är för alla har en åsikt om någonting. Jag känner mig inte redo för att rösta än men tycker det är roligt att testa, säger Frida Marie Nielsen.

Liksom många andra elever på Husum skola i Brönshöj i nordvästra Köpenhamn är Frida Marie inte säker på vilket parti hon ska lägga sin röst på. Men det är roligt att testa hur det hela går till, säger hon.

Skeptiska unga

I förra valet till Folketinget 2011 trodde man att de drygt 260 000 förstagångsväljarna skulle avgöra valet. Hur många av dem som faktiskt röstade finns det inga siffror på, men vid kommunalvalet två år senare röstade bara 46 procent av 18-21-åringarna. En alldeles för låg siffra, menar Folketingets ordförande Mogens Lykketoft (S).

– Den skepsis som finns bland unga är förståelig. Det finns grund till den som vi ska besvara i vårt politiska innehåll och inte bara genom att göra några kampanjer i skolorna, säger han.

Förklaringen till att så många unga inte röstar tror Mogens Lykketoft finns i den skepsis förstagångsväljarna känner gentemot politikerna.

Ska ge kunskap

800 skolor i hela Danmark deltar i skolvalet, och tanken är de unga ska få veta vad partierna står för. Men också att eleverna ska försöka få en uppfattning om vad de själva tycker i de stora samhällsfrågorna. Allt för att förberedas i god tid inför när de själva får rösta.

Regitze Grinder Hansen, en av eleverna på Husum skola, tycker det är bra att man på det här sättet får mer kunskap om Danmark.

-- Det är alltid bra att veta något om landet man bor i. Alltså bestämma vad som ska hända där man är så man får ett inflytande där man lever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".