Ingela Andersson, S-märkt oppositionsråd i Helsingborg förklarar varför partiet lämnar stadens visionsarbete som kommunfullmäktige beslutade om 2012. Foto: Anna Hanspers/Sveriges radio
Ingela Andersson, S-märkt oppositionsråd i Helsingborg förklarar varför partiet lämnar stadens visionsarbete som kommunfullmäktige beslutade om 2012. Foto: Anna Hanspers/Sveriges radio
Helsingborg

Socialdemokraterna drar sig ur Helsingborgs visionsarbete

Socialdemokrat: "Visionen är för politisk"
5:20 min

För ett par år sedan klubbade helsingborgspolitikerna i fullmäktige sina gemensamma visioner för staden, att uppnå fram till 2035. Vackra ord och stora tankar som sattes på pränt och som skulle genomsyra besluten. Men nu lämnar Socialdemokraterna vision Helsingborg 2035.

–  Vi tycker att visionen har blivit allt för politisk. När vi ställde oss bakom visionen såg vi framför oss att visionen skulle vara ett mål och vägen dit skulle vara politiken. Men nu är de blågrönas politik inne i alla deras dokument och då är det väldigt svårt för oss att stå bakom visionen, säger Ingela Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd Helsingborg.

Så ni har inga problem med innehållet i visionen utan att de blågröna kidnappat dessa tankar?

– Det skulle man kunna säga. Där är mycket bra tankar och mycket fina ord i visionen som vi fortfarande kan stå bakom, men vi måste kliva ur att stå bakom med borgarna i Vision 2035.

Det är många fina ord, det är nästa så många att man inte förstår vad det står?

– Så skulle man kunna säga. Det vi tycker också är att visionen har riktat sig utanför stadens gränser och vi tänker att helsingborgarna skulle vara mer betjänta av en vision som riktar sig in mot staden.

Ni har gjort en egen socialdemokratisk vision som är lite mer konkret och inte lika mycket guldkant. Vad betyder det att det finns två olika målbilder och visioner för en stad?

– Det betyder att de som styr kommer att ha en vision framöver tillsammans med en del av oppositionspartierna medan vi socialdemokrater kommer att ha en egen vision. Medborgarna får avgöra framöver vilken vision de vill ställa sig bakom.

Så det blir en valfråga nästa gång det är val?

– Ja.

Men varför tog ni inte upp det inför valet i höstas?

– Vi ser att visionen blivit mer och mer politisk efter valet.

Den här visionen kommer ju att ligga fast. Tror du att detta kommer att påverka relationen mellan politiker i fullmäktige? Detta var ju ett gemensamt beslut.

– Det kommer att påverka debatterna i fullmäktige, konfliktytorna kommer att bli större och tydligare, förhoppningsvis får vår politik större utrymme.

Men den blågröna alliansen fortsätter jobba utifrån vision 2035 ändå och Maria Winberg Nordström, folkpartistiskt kommunalråd, kommenterar socialdemokraternas beslut.

– Visionen är politisk eftersom alla partier i fullmäktige står bakom den. Tanken är att varje mandatperiod ska de som styr konkretisera visionen vilket betyder att man ska ta fram förslag på hur man ska nå dit.

Nu har du varit en av de som styrt sedan den här visionen klubbades igenom. Och då kanske det är lätt att säga att vi gör politik av visionen, hade det varit lika roligt att vara i opposition?

– Men visionen har man stått bakom och det blir väldigt anmärkningsvärt att ändra sig. Det är klart att de är fria att lägga fram sina målprogram men visionen måste vara långsiktig och stabil. Den är också formulerad så att den ska vara partipolitisk oberoende, säger det folkpartistiska kommunalrådet Maria Winberg Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".