Svenskt pass. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT
Malmö

Polisen vill införa webbokning för passansökan

Passpolischef: "Nackdelen är samtidigt fördelen"
1:07 min

Just nu är det högt tryck på passexpeditionen i Malmö. Inför sportlovet är många på plats för att ansöka om nya pass och väntetiden kan i värsta fall vara uppemot två timmar. Därför vill Malmöpolisen nu avskaffa kölapparna för att istället låta människor boka egna tider på webben.

Christer Rindmo, chef för passexpeditionen i Malmö, menar att ett byte från kölapp till webbokning har flera fördelar.

– En av fördelarna är att det blir väldigt tydligt när man ska komma hit och vi får kontroll på sökandet. Det blir ungefär som när man bokar tid till sin tandläkare eller när man bokar in en tid för att besikta bilen, säger Christer Rindmo.

Kötiderna för passansökningar varierar under året. Höst och vinter är vanligtvis lågsäsong med cirka 5000 ansökningar per månad. Före sportlovet och i början av sommaren växer siffran till runt 8500 ansökningar per månad. Men trots att webbokningar skulle minska kötiderna kan det nya förslaget upplevas som en nackdel för vissa.

– Nackdelen är samtidigt fördelen och det är den att människor kan inte bara bestämma sig för att gå in och söka pass utan man får ha lite framförhållning, säger Christer Rindmo.

Kommer man kunna bistå med extra hjälp åt pensionärer och andra som inte har så lätt för webbokningar?

– Vi räknar med att det finns en del kategorier i samhället som inte kan göra det själv och som inte har någon i sin närhet som kan hjälpa till. Men vi räknar med att kunna hjälpa dem både via telefon och via besök, säger Christer Rindmo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".