Göran Hägglund. Foto: TT
Göran Hägglund. Foto: TT
Skåne

Skånska partikollegor förvånade över Hägglunds avgång

Partikollega: "Han har slitit dygnet runt"
6:25 min

Efter elva år som partiledare för Kristdemokraterna meddelade Göran Hägglund posten. Det gjorde han på Twitter och hans skånska partikollegor är förvånade.

– Det kom som en total överraskning. Det är lite chockartat ska jag säga men Göran har gjort ett fantastiskt arbete och jag vet att han har slitit dygnet runt så jag kan förstå och respektera hans beslut, men jag beklagar det verkligen, säger Birgitta Södertun, gruppledare för kristdemokraterna i Region Skåne.

– Jag får nog hålla med Birgitta om att det är många som är förvånade över att Göran valde att lämna nu. Jag har känt Göran sedan 70-talet och båda för ombudsmän för KDU. Han är en slitvarg och det tar ut sitt pris i längden, säger Lars Thunberg, kristdemokratiskt kommunalråd i Helsingborg och ersättare i partistyrelsen.

Varför tror du att han lämnar posten nu?

– Jag tror att han väljer tidpunkten nu så att det är gott om tid för en efterträdare att bli varm i kläderna innan valet 2018.

Kristdemokraterna har haft det tufft och i valet var det många som undrade om partiet skulle klara sig över spärren, har det bidragit?

– En valrörelse är alltid en utmaning och förra året hade vi dessutom två valrörelser, det är klart att det innebär extra mycket arbete för en partiledare där man ständigt står i fokus. Det kan säkert ha spelat en roll men partiet är i en ny fas där vi ska revidera vårt principprogram och Göran valde den här tidpunkten för att en ny ledare ska komma in i det arbetet , säger Birgitta Södertun.

Samtidigt kom han med ett utspel om integrationspolitik, varför gjorde han det om han ändå skulle lämna?

– Partiet ville ju svara på frågorna som vi vet att många människor har. Det finns en oro kring integrationsfrågorna och det är viktigt att vi tar människors oro på allvar. Jag tyckte det var ett bra utspel som han gjorde och det är något som vi kommer att bygga vidare på.

Om man ska se tillbaka på de senaste elva åren, vad har Göran Hägglund betytt för partiet?

– Han har betytt väldigt mycket. Det var en tuff uppgift att efterträda Alf Svensson som också var en person som betytt mycket för partiet och som tog oss in i riksdagen. Jag tycker Göran mycket väl motsvarat de förväntningar som sattes på honom, säger Lars Thunberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".