En parboendegaranti skulle göra det lättare för äldre par att hålla ihop när den ena måste flytta till särskilt boende. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT
Malmö

Lång kö till trygghetsboende

Mona Mattsson, PRO, om behovet av fler trygghetsboenden
3:38 min

Det är lång kö till Malmö stads trygghetsboenden för äldre, ett mellanting mellan egen bostad och vårdhem. Många över 70 efterfrågar det sociala umgänget men i Malmö finns bara två kommunala boenden och kötiden kan vara upp emot sju år.

– Under 2014 förmedlade vi tre stycken. Och året innan var det fyra. Så det finns inte så stort utbud i Malmö i dag, säger Sabina Holmgren, kommunikatör på den kommunalt drivna bostadsförmedlingen Boplats Syd.

Måste uppfylla krav

Hon vill inte dra några slutsatser om hur stor efterfrågan är. Men med kötider på upp till sju år tycks lägenheterna inte ratas av de äldre. Det finns dessutom krav du måste uppfylla för att komma ifråga för en lägenhet i trygghetsboende. Du ska vara över 70 år, och ha ett visst behov av stöd från hemtjänst. Detta skiljer trygghetsboenden från vanliga seniorboenden med tillgänglighetsanpassade lägenheter.

Sabina Holmgren på Boplats Syd vill inte heller säga hur länge man kan vänta sig få köa om man ställer sig där i dag. Men klart är att det endast finns 44 lägenheter i deras utbud, fördelade på två kommunala trygghetsboenden - Havsuttern och Lekatten.

Privat blir dyrt

Det finns desto fler privata trygghetsboenden i Malmö. Men där är ofta hyran så hög att många pensionärer inte har råd. Därför är Pensionärernas Riksorganisation, PRO, i Malmö kritiska till att kommunen inte erbjuder fler. För trygghetsboenden är något annat än traditionella vårdboenden med dygnet-runt-vård.

I trygghetsboenden bor pigga pensionärer i vanliga lägenheter. Samtidigt finns gemensamma aktiviteter, måltider om man vill, och hemtjänstpersonal på plats stora delar av dagen. Det beskrivs som ett mellanting mellan en vanlig egen bostad och ett vårdboende.

Ersätter sjukhemmen

– De ersätter ju egentligen de gamla sjukhemmen vi hade förr. Äldreboendena som fanns förr som kallades serviceboenden, finns inte i dag, det är ju trygghetsboendena som på något sätt har ersatt dem, säger Mona Mattsson, styrelsen, PRO i Malmö.

Men tror du att det finns ett behov av fler överkomliga trygghetsboenden?
– Ja, vi tycker det behövs fler av de här mellanboendena och det har vi framfört till Centrala pensionärsrådet här i Malmö.

Sociala viktigast

Många vill klara sig själv men om man behöver lite hjälp så finns den att få där men allra viktigast är den sociala gemenskapen, tror Mona Mattsson. En konsekvens av att friska pensionärer bor kvar i sitt vanliga boende allt längre är att de förlorar den sociala kontakten som förr fanns i äldreboenden och serviceboenden. Men i trygghetsboendet finns gemensamma ytor och lokaler.

– Plus att det finns personal fram till klockan fyra på dagarna som kan ordna så att man kan ha lite underhållning där någon gång. Man kan spela bingo, sjunga allsång och ha lite trevligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".