Carina Nilsson, socialkommunalråd (S) i Malmö. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Carina Nilsson (S). Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Malmö

Malmö tänker inte bygga fler trygghetsboenden

Kommunalråd: "Man har ett ansvar själv"
3:00 min

Trots den stora efterfrågan på kommunala så kallade trygghetsboenden för äldre har kommunen inga planer på att bygga fler.

Det eftersom Malmö stad inte har något ansvar att erbjuda den typen av boenden, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Carina Nilsson.

– Vi ska tillhandahålla vårdboende och gruppboende för dementa. Sedan har man ju faktiskt ett ansvar själv att fundera över hur man vill bo när man blir äldre.

I Malmö finns två kommunala trygghetsboenden med 44 lägenheter för äldre över 70. I husen finns dagsaktiviter, lagad mat och hemtjänstpersonal. Och så är det många som vill bo. Men kötiden kan vara sju år, och förra året förmedlades bara tre lägenheter, enligt Sabina Holmgren på bostadsförmedlingen Boplats Syd.

– Året före var det bara fyra lägenheter som förmedlades. Så utbudet i Malmö är inte stort, konstaterar hon.

Pensionärernas riksorganisation PRO i Malmö har länge drivit fråga om fler trygghetsboenden i kommunen.

– Det behövs fler, säger Mona Mattsson som är styrelseledamot i PRO. Boenden för dem som kan klara sig själv till stor del, men där det ändå finns hjälp att få.

Kommunalrådet Carina Nilsson, som har ansvar för vård- och omsorgsfrågor, har tidigare sagt att det behöver byggas fler kommunala trygghetsboenden. Fast det är upp till andra byggherrar.

– Vi välkomnar det, och kan tillhandahålla tomter. Men kommunen bygger inte själv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".