Poliser i sommaruniform. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
Skåne

Fortfarande lång väntan på vapenlicens

Thomas Sjunnesson: "Det känns tråkigt"
1:18 min

Handläggningstiden för vapenlicenser har blivit kortare på många håll i landet. Men inte i Skåne där väntetiden ligger kvar på samma rekordhöga nivå som förra våren. I genomsnitt tar det i dag 18 veckor att få en licens i Skåne.

– Det är tråkigt. Jag missar första säsongen i fältskytte. Jag tycker inte det hanteras så effektivt som det borde, säger Thomas Sjunesson från Everöd.

Han tävlar i målskytte och i december ansökte han om licens för en pistol. Nu över sex veckor senare har han fortfarande inte fått svar från polisen.

Normalt är handläggningstiden fyra veckor i Skåne. Men det senaste året har det tagit betydligt längre tid och just nu är genomsnittet 18 veckor. Det är alltså stor skillnad mot till exempel Stockholm, där det i dag tar ungefär tre veckor att få en vapenlicens.

– Grundproblemet är att personalresurserna är för små. Framöver kommer vi förhoppningsvis få mer personal. Men vi kommer också kunna fördela arbetet på fler handläggare nu när polisen blivit en myndighet, säger Liselott Grant, chef för tillståndsfrågor på Skånepolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".